Staketet kring värdshuset blir en historisk odyssé

av Katrin Nilsson
Fredrik Åström, Johan Patricny, Cathrine Ohliw och Sofia Tapper har möte om det historiska staketet på Gripsholms värdshus.

Nu börjar det historiska staketet runt Gripsholms värdshus att ta form. De flesta motiven är bestämda och konstnärerna är mitt i den kreativa processen.
– Det går bra. Det rullar på. Vi håller på att göra prototyper för formarna just nu och konstnärerna har fått i uppdrag vilka motiv de ska börja arbeta med, berättar Fredrik Åström, VD för Svenska kulturpärlor, som genomför projektet.

Med anledning av att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung ville Svenska kulturpärlor göra ett staket där man skildrade historiska händelser från de här århundradena. Förutom Fredrik och konstnären Johan Patricny har Jim Sjöberg och Herman Lindqvist arbetat med att välja ut de historiska motiven. Nu är man nästan klara.

– Jag skulle säga att 90 % av motiven är bestämda, berättar Fredrik.

Konstnärerna är därmed i full gång med att ge sina historiska händelser en visuell form. Fredrik berättar att motiven kommer att avslöjas glimtvis. För övrigt får man vänta till avtäckningen av staketet som kommer att äga rum 6 juni.

– Det är olika händelser under de här århundradena, från Kartusianerklostret, Gripsholms Slott, Gustav den tredjes teater och lejonet på slottet, fram till nutid med branden i Kungsladugården och de stora raggarslagsmålen på 50 -och 60-talet här i Mariefred.

Det gamla staketet runt värdshuset kommer nu att rivas för att ge plats till det nya.

MT/Måsen möter Fredrik Åström på Gripsholms värdshus. På plats finns också Johan Patricny som har hand om den konstnärliga biten, Cathrine Ohliw och Sofia Tapper, som bland annat arbetar med ekonomin. De har samlats för att göra en avstämning. Bland annat ska de under kvällen diskutera hur de ligger till ekonomiskt. Projektet är beroende av sponsorer. För några veckor sedan bedömde de i alla händelser att de fått in så mycket pengar att de kunde starta projektet och anlita konstnärerna. 

– Det är jättekul. Det har varit en fantastiskt fin respons. Sedan är det ju aldrig så att folk kastar pengar efter en. Men vi har otroligt många företagare som ställer upp med både arbetskraft och pengar. Vi har dessutom stiftelser, andra föreningar och även privatpersoner som bidrar. 

Johan Patricny är ansvarig för det konstnärliga i projektet.

Det blir sammanlagt 70 bilder som fogas samman till ett staket på cirka 140 meter. Motiven ska skäras ut i cortenplåt, så det är en speciell process. Johan berättar hur man behöver lära sig att tänka på ett nytt sätt när man gör bilderna. Det beror på att det alltså ska skäras ut och man jobbar med siluetter.  

– Det tar ett tag innan man förstår hur man kan tänka. Det är inte helt lätt. 

Johan visar en bild som han har gjort. Här ser man siluetterna av två ryttare på häst med höjda lansar.

– Det första motivet jag gjort är Gustav III vid rännarbanan med sitt hov. Det är utanför Gripsholms slott. Han hade som vana att ha tornerspel där på morgnarna. Här kan man se honom rida med sin lans. 

På bilden kan man också se en samling åskådare. 

– Sedan är det lite hovfolk som står och tittar på, klädda i sjuttonhundratals dräkter. Det var ett ganska tacksamt motiv. Byggnaden finns kvar än idag. Den ligger vid gångvägen när man passerat vindbryggan och fortsatt in på slottsgården.  

Konstnären Johan Patricny har tagit med sig skisser.

Hur man tolkar motivet är upp till konstnären som fått uppdraget. De får händelserna med en liten berättelse och kan välja att ta fasta på det som de tycker är intressantast. 

Den 6 juni, dagen då Gustav Vasa valdes till kung 1523, ska staketet alltså avtäckas. Fredrik Åström konstaterar att det är mycket som ska komma på plats innan dess.

– Jag har lite kniven mot strupen här för att hinna klart med allting. Det är väldigt många inblandade. Det gamla staketet ska rivas.  Vi måste sätta upp nya stolpar. Det ska synkas med elektriker och en del andra. 

Fredrik Åström ser ändå mycket fram emot 6 juni när mariefredsborna och andra besökare kommer få en historisk upplevelse när staketet avtäcks. För de inbjudna sponsorerna väntar också en fin måltid på värdshuset.

– Det blir stor galamiddag och program med underhållning. 

Fredrik Åström visar den första prototypen man har tagit fram av staketet. Den föreställer Gustav Vasa som rider över vindbryggan till Gripsholms slott.

Läs även:

Lämna ett svar