Stora planer för Odensicke gård 

av Cattis Hurtig
Louise med några av de dräktiga fåren. Lammen kommer förhoppningsvis i mars-april.

Louise Forsbäck på Odensicke gård i Stallarholmen har som ambition att arrangera temahelger, som ridande Lucia till jul, halloweenevent i skogen, påskpyssel på gården och midsommarfirande – alla med djurtema. Visionerna är många. Tanken om att driva utomhusförskola har passerat ett antal gånger men lokal och lagkrav satte stopp. De event som Louise tänker är genomförbara inom snar framtid är wild kids, sommarläger med övernattning på höskullen, camping och glamping i backarna med hingstarna runt omkring, barnkalas och femkamp. Verksamheten ska byggas upp sakta och säkert men en god buffert behövs såklart. 

Enorm hönsgård med uteplats där en och annan höna faller offer för duvhöken.

För tillfället driver Louise konceptet Djurskötare för en dag, och anordnar barnkalas med djurtema. Barnen får prova att sköta, mocka och umgås med kaninerna, åka med fyrhjulingen för att hämta sly till fåren att gnaga på, gosa och klappa hälsingefåren, besöka hönsen, se de färgglada äggen, få en minilektion om kor och mjölkproduktion, borsta, sadla och tränsa hästarna och prova att rida på ridbanan. Har de tur får de dessutom se en tvättäkta mössfångare. 

Djur- och naturintresset har alltid funnits och Louise utbildade sig till djurvårdare på gymnasiet, arbetade på grisgård och flyttade till Australien, där hon arbetade som volontär på Steve Irwinds djurpark, Australia zoo. Efter en fin tid med bra jobb och nya erfarenheter flyttade hon tillbaka hem igen vid 26 års ålder för att arbeta på Kolmården

– Hemma är alltid hemma. Efter Kolmården började jag jobba som vikarie på förskola i Stallarholmen och utbildade mig snart till förskollärare. Ska man göra något kan man lika gärna göra det ordentligt. Jag är djurvårdare i själen och förskollärare på papper.

Sambon Rickard Lundin delar inte Louise stora djurintresse, men tar hand om de egna barnen när det är event på gården. Barnen är än så länge för små för att vara med eftersom åldern för Djurskötare för en dag är satt till sju år. Louise mamma Carina sköter de dagliga sysslorna på gården när Louise arbetar på förskolan och pappa Christer är allt i allo, plåtslagare, bonde och smed trots pensionärsålder sedan länge. Odensicke gård är en familjegård med bullerbykänsla som har ärvts i generationer och förr fanns mjölkkor på gården.

– Min dröm är att barn ska få komma till gården, det är så viktigt att uppleva djur och natur. Alla barn har inte den möjligheten. Jag vill kunna ge barnen det. Det går bra att bara komma hit med familjen och hälsa på eller på planerade aktiviteter som djurskötare för en dag eller boka barnkalas med djurtema.

Hönorna värper pastellfärgade ägg beroende av ras.

Louise har nyss köpt en stor svart häst till sig själv – en Frieser, som hon planerar att rida in när det är dags. Hon kan grunderna, men förmodligen tar någon professionell över finliret. När vi kliver in i hagen kommer fåren springande emot oss. De älskar att bli kliade och provsmakar lite på MT/Måsens jacka. Ullen är fet och går nästan att använda som handkräm, om man gnuggar händerna emot den, säger Louise. Lammen ska komma i mars-april. I den gamla mjölkladugården står de högdräktiga fjällkorna. Odensicke gård är en lisa för själen. 

Den gamla jordkällaren är inredd för kalas.

Läs även:

Lämna ett svar