40 år med Carola – Anneli har samlat sedan starten

av Jennifer Lundkvist
Anneli har omkring 100 pärmar sorterade efter olika årtal. Foto: Privat

I februari 1983 slog Carola igenom över en natt. Hemma i soffan satt elvaåriga Anneli, som med åren har blivit ett av hennes största fans.

Det var den 26 februari 1983 som en sextonårig tjej i en gul dräkt klev upp på Melodifestivalens scen. Hon var då okänd för allmänheten, men skulle efter den kvällen gå till historien som en av våra största stjärnor, och med ett genombrott som ingen någonsin skådat.

– Hon kom som en komet, berättar Anneli Lövstav, som har samlat på Carola-prylar i fyrtio år. Hon var som sångens Ingmar Stenmark eller Björn Borg. Man kan inte slå igenom på samma sätt idag.

Anneli Lövstav i Stallarholmen har samlat på Carola-prylar i 40 år. Hon har också träffat henne och hjälpt till på olika spelningar.

Anneli bor i Stallarholmen med man, barn och en gigantisk Carola-samling. Här finns alltifrån små tidningsurklipp till affischer som är större än Anneli själv. Förutom 100 fullproppade pärmar med 17 000 bilder finns även idolbilder, dagbok, pannband, örhängen och konstigt nog även Carola Club-kolor.

– Jag började samla när Carola vann Melodifestivalen 1983. Carola blev Carola med hela svenska folket. Jag har beundrat henne sedan dess.

Succégenombrottet i Melodifestivalen följdes av en sommarturné som bland annat gjorde uppehåll på Parken Zoo i Eskilstuna. I publiken fanns 20 000 personer, men elvaåriga Anneli fick inte gå. Det dröjde till 1985 innan hon fick se Carola live och året efter fick hon sin första autograf och bild tillsammans med sin idol.

– Jag har alltid beundrat Carola, säger Anneli. Hon har utstrålning och karisma. Hennes röst är fantastisk! Jag blir så glad när jag lyssnar på henne, hon ger mig energi. Mitt sångintresse och tro delar jag med henne.

Samlingen består av artiklar, affischer, skivor, reflexer, nyckelringar och till och med kolor. En av hennes favoriter är den gigantiska MQ-affischen.

Under 1980- och 90-talen var det säkerligen många tjejer som stod framför spegeln och låtsades att de var Carola. Anneli minns själv hur hon använde hopprep som mikrofon, när hon sjöng till kassettbanden hemma i flickrummet.

Trots till synes anonyma, omärkta pärmar har Anneli stenkoll på var hon har allting och vilken pärm som innehåller vilket år. I pärmarna finns tusentals klipp, artiklar och affischer. När hon i vintras fick möjligheten att ställa ut på biblioteket i Stallarholmen valde hon främst objekt som hon hade dubbelt av.

– Jag får ibland saker från vänner och bekanta, så det har blivit en del dubbletter.

Under sju veckors tid visade hon upp en liten del av sin Carola-samling och responsen var väldigt positiv. Utställningen hade många nyfikna besökare och flera har kontaktat Anneli och berättat om deras möten och minnen med Carola.

– Förra veckan skickade en tjej från södra Sverige en pärm med Carola-klipp till mig. Hon hade läst om mig och sett på SVT från utställningen. Carola själv har inte besökt utställningen, men jag har skickat bilder och film till henne.

I vintras fick Anneli möjligheten att ställa ut delar av sin samling på Stallarholmens bibliotek. Foto: Privat

Anneli har inte bara träffat sin stora idol flera gånger utan också jobbat ihop med henne och hjälpt till vid olika konserter. En speciell spelning som Anneli minns var augusti 2001 i Steninge Slottspark, där hon var entrévärd. Iklädd en vit blomsterkrans hälsade hon gästerna välkomna och delade ut programblad.

Med tusentals och åter tusentals objekt i sin samling är det aningen svårt att säga vad som är favoriten.

– Jag har en promosingel från Brasilien som jag är stolt över och en löpsedel från 1983 från tidningen Folket från sommarturnén i Parken Zoo. Och en jätteaffisch från MQ på Carola visandes julkollektionen från 2003.

Det som för 40 år sedan började som en kul grej har idag blivit en gedigen samling kring svensk musikhistoria. 

– Jag är ganska stolt över min samling faktiskt, ler Anneli nöjt.

Läs även:

Lämna ett svar