Dags att nominera Nykvarns hedersmedborgare

av Katrin Nilsson
Förra årets hedersmedborgare var Maurice Varli. Foto: Arkivbild/Ylva Liljeholm

Nu finns det möjlighet att föreslå vem som ska bli Nykvarns hedersmedborgare för 2022. Personen som nomineras ska vara en nykvarnsbo som tillfört något positivt till kommunen. 

Varje år väljer Nykvarn en medborgare som utmärkt sig på ett positivt sätt. Alla som bor i Nykvarn har möjlighet att komma med förslag. Sedan är det kommunfullmäktige som beslutar om vem som tilldelas utmärkelsen. 

Att utse hedersmedborgare är relativt ovanligt bland svenska kommuner. Nykvarn är bara en av fem kommuner som har den här traditionen.  De övriga är Eslöv, Halmstad, Umeå och Lund. Nykvarn har en årlig ceremoni och får alltså en ny hedersmedborgare varje år sedan 2003. De övriga kommunerna som delar ut titeln hedersmedborgare ger den endast till någon eller några enskilda personer. På grund av detta har Nykvarn det överlägset största antalet hedersmedborgare och nu blir det alltså en nykvarnsbo till som kommer att kunna lägga sig till med titeln. 

Restaurangägaren Maurce Varli är en av dem som tidigare blivit utsedd till Nykvarns hedersmedborgare. Han fick utmärkelsen förra året för att han engagerat sig för Nykvarns ungdomar.  Kommunen motiverade utnämningen så här:

”Maurice Varli väljs till hedersmedborgare på grund av sitt stora engagemang för människor och mat i centrum. Hans restauranger står för så mycket mer än god mat. De är för många unga en trygg plats där de blir sedda och lyssnade på och han har ofta bättre koll på våra barn än vad vi själva har”.

Bland Nykvarns övriga hedersmedborgare kan man finna företagaren och föreningsprofilen Torsten Björnberg, Berndt Larsson som ”drivit en unik servicekultur genom sin bensinmack ” samt journalisten, programledare och dokumentärfilmaren Annika Hagström. 

Vill man ta tillfället i akt och föreslå en välförtjänt nykvarnsmedborgare får man lämna sitt förslag senast 28 februari. Den nominerade ska nu eller tidigare ha bott i Nykvarn, och ha haft en positiv inverkan på kommunen. 

Läs även:

Lämna ett svar