Spänning, suggestivt drama och laddade relationer på Litteraturscenen i vår

av Katrin Nilsson
Eva Karlsson driver Boklådan och anordnar Litteraturscenen i Mariefred.

För många är det snart åter dags att besöka Boklådan i Mariefred för att träffa och samtala med aktuella författare. På Litteraturscenen är besökarna med och formar hur träffarna blir. 

– Det är en charm att samtalen kan skilja sig väldigt mycket åt beroende på vilka som kommer hit. Konceptet ser enkelt ut, men det blir väldigt mångfacetterade och spännande samtal. Varje gång blir det olika resultat, berättar Eva Karlsson, som driver Boklådan i Mariefred och också anordnar Litteraturscenen. 

Eva Karlsson är förväntansfull inför litteraturvåren i år. 

– Det känns roligt att vara igång. 

Först ut är Jacob Lindfors som berättar om sin roman ”Järnviljan”. I den här tredje delen i trilogin om elitsoldaten Mattias Kassian skildras en våldsam värld, där Sverige och Ryssland befinner sig i krig. 

– Jag är glad att det blev av. Det är en spänningsroman med en militära inslag, så den är väldigt aktuell just nu.

Litteraturscenen på Boklådan inleds med besök av Jacob Lindfors.

Nästa författarsamtal, med Inger Frimansson, är ett samarbete med biblioteket och kommer att äga rum där. Den populära författaren Inger Frimansson kommer att presentera sin roman Flyktdjur och också att berätta om kommande bokprojekt.  

– Ofta är det slumpen som avgör vilka som är med på de här författarträffarna, säger Eva. Inger Frimansson var till exempel inne här på bokhandeln då jag kom på att jag kunde erbjuda henne att komma hit.

Nobelpristagaren Annie Ernaux får också en speciell kväll när Monica Wranne och Anders Vrethem från Rotary samtalar om hennes författarskap. 

– Moni och Anders gör de här samtalet tillsammans nu. Nykvarns och Mariefreds Rotaryföreningar har slagits ihop, så nu har de två stycken litteraturvetare.

Eva tycker inte att det alltid behöver finnas en lokal anknytning, men ofta har författaren som kommer någon koppling till staden.

Eva tycker inte att det alltid behöver finnas en lokal anknytning, men ofta har författaren som kommer någon koppling till staden. 

– Det är klart att det är enklare om det är lokalt, för det blir inte en så lång tågresa för de som kommer hit. Om man kommer från Stockholm, till exempel, kan det ofta ta lite tid.

En författare som i sin senaste roman berättar om Mariefred är Lena Risberg. När hon släpper ”Mord, det är mord” får vi för fjärde gången träffa vännerna Bim och Ninni och till glädje för alla mariefredsbor utspelar sig handlingen den här gången på en Valborgsfest i Mariefred. 

Sist ut är Sofie Axelzon, som under våren kommer ge ut sin tredje roman ”Gula rosornas stad”. Den utspelar sig i Strängnäs och för den historieintresserade blir det spännande att följa bokhistorikern Iris och hennes utforskande av gamla mysterier. 

Eva hoppas och tror att Litteraturscenen är ett forum som är roligt både för författarna och publiken. 

– Författarna tycker att det är jättemysigt att komma till Mariefred och träffa sina läsare. Här får man ju vara i en krets där alla är intresserade och berätta om sin person och sitt skrivande. 

Alla samtal utom ett kommer att äga rum på Boklådan.

Läs även:

Lämna ett svar