Francis livs öppnar i Åker

av Katrin Nilsson
I lokalen låg tidigare Åkers café och bagarbod.

Francis Hawel gör i ordning det sista inför öppningen av sin livsmedelsbutik i Åkers styckebruk. Han ser fram emot att komma igång med butiken som är belägen i ”Bagarbodens” gamla lokaler. 

– Jag tror att folk här behöver en liten livsmedelsbutik. Man kommer också kunna fika, men inte som förut utan lite enklare med kaffe, bullar, wienerbröd och så. 

Butiken blir en minilivs. Det kommer att finnas ett brett utbud av baslivsmedel med allt man kan behöva, som frukt, mjölk, bröd och konserver. Dessutom finns en frysdisk med bland annat färdigrätter. För den snacks- och godissugne har butiken chips, godis, glass och mycket annat. 

Allting är i princip klart, men Francis väntar nu på tillstånd för tobaks- och folkölsförsäljning. 

– Just nu har jag skickat in ansökan om tillstånden till kommunen. Jag kommer förmodligen öppna runt den 15 februari.

Francis Hawel öppnar livsmedelsbutik i Åkers styckebruk.

Öppettiderna kommer att vara mellan 11.00 och 22.00. Tyvärr fick Francis en felaktig skylt först där det stod att butiken endast var öppen mellan 11.00 och 12.00. Nu är det en ny korrekt skylt på väg, men den korta öppettiden har väckt en del frågor kan man se på Facebook.

– Jag har fått meddelanden där folk undrar ifall jag bara ska jobba en timme om dagen, säger Francis skämtsamt.

Francis livs är beläget snett emot Folkets hus med den nyrenoverade parken som utsikt, flankerad av Perrongens bar och paddelbana. I Francis lokal låg alltså tidigare Åkers café och bagarbod, en populär mötesplats för bland annat PRO, som är en av de många föreningar som har sin verksamhet i Folkets hus. 

Francis tycker att det blir trevligt med kvällsöppet. 

– Jag tänker att det är bra att jag har öppet sent. Folk kan komma dit förbi och handla eller ta en glass. I vår kommer jag ha både kulglass och pinnglass. 

För den snacks- och godissugne har butiken chips, godis, glass och mycket annat.

Prisnivån på matvarorna kommer att vara rimliga, förklarar Francis. Ibland blir det erbjudanden.

– Priserna är varken jättehöga eller väldigt låga. De kommer ligga mitt emellan. 

Ända sedan nittiotalet har Francis haft ett eget företag och drivit livsmedelsbutik på olika platser. Innan han köpte lokalen i Åker hade han en period letat efter en ny butik.

– Jag tänkte så här: ”Jag är nästan 63 år gammal och vill jobba några år till, tills jag går i pension i alla fall.” 

Det var tillfälligheter som gjorde att han hittade butiken i Åker. Han hälsade på en vän där och de gick tillsammans för att besöka ”Åkers café och bagarbod”. Förra ägaren ville sälja, erbjöd Francis att köpa lokalen och Francis kom på att han kunde starta butik där.

– Jag sa att jag var intresserad. Rätt snabbt skrev vi kontrakt och allting blev klart. Jag bestämde mig på en gång.

Nu ser Francis fram emot att öppna butiken så snart alla tillstånd är klara. Francis hoppas att människor på orten kommer att uppskatta hans affär. 

– Jag ser fram emot att lära känna åkersborna.

Francis livs 

Adress Lundbyvägen 2 (i Åkers café och bagarbods gamla lokaler).

Öppet: Alla dagar 11.00-22.00

Butiken öppnar så snart Francis fått klart alla tillstånd. 

Läs även:

Lämna ett svar