Skjutningen i Åker – polisen utreder samband med tidigare våldsbrott 

av Katrin Nilsson
Enligt Christoffer Bohman, chef över polisens utredningssektion i Sörmland, är de misstänkta männen kända hos polisen sedan tidigare.

Sent i måndags kväll sköts rakt in i en lägenhet i Åkers styckebruk. Polisen utreder nu om den här händelsen kan ha ett samband med grova våldsbrott som skett i Strängnäs och Åkers styckebruk tidigare. 

– Det finns konkreta objektiva saker som gör att vi utreder det. Men jag kan inte gå in på vilka kopplingarna är, säger Christoffer Bohman, chef för polisens utredningssektion i Sörmland.

Det var sent måndag kväll som boende i Åkers styckebruk hörde sju till åtta smällar, som visade sig vara skott. Ett antal av dem hade skjutits in i en lägenhet, men ingen kom till skada. 

Senare greps fyra personer och polisen utreder nu ifall de här brotten har någon koppling till tidigare grova våldsbrott i Strängnäs och Åkers styckebruk – som sprängningarna som skedde förra året. 

– Målsägarna är inte är kända för oss tidigare, men de misstänkta är det, säger Bohman. 

Polisen jobbar nu med den tekniska utredningen, knackar dörr och tar upp vittnesmål från området. Fyra personer har alltså gripits och en bil har beslagtagits. Christoffer Bohman betonar att polisen gärna vill ha vittnesmål från allmänheten.

– Vi har ju inte hela lägesbilden klart för oss, så upplysningar är viktiga för oss. 

Om man vill kontakta polisen kan man gå in på nätet, men Camilla Helgesson, vikarierande biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, betonar också att man gärna får kontakta polisen som jobbar med utredningen i Åkers styckebruk. 

  Vi finns till för allmänheten som känner oro, så även om man kan hitta polisen på nätet, ser vi också gärna att man tar kontakt med oss när vi är på plats. Det är jätteviktigt. Vi är öppna för det. 

Här har polisen också en trygghetsskapande uppgift, förklarar Camilla. 

– Vi ska finnas på plats och prata med människor. Skapa så mycket lugn som vi kan, helt enkelt.

Under tisdagskvällen höll också Åkers fritidsgård och Mötesplats Åker folkets hus extra öppet både för ungdomar och vuxna. Hit var man välkommen ifall man behövde någon att samtala med. 

Polisen avslöjade inte så mycket om de gripna, förutom att de var unga personer hemmahörande i Sörmland. Christoffer Bohman menar att det är det nationella problemet med skjutvapenvåld, som nu också börjar drabba mindre orter. 

– Från att ha varit ett storstadsproblem ser vi nu att det sprider sig till mindre städer.

Polisen har idag ingen klar motivbild och ser heller inte någon koppling mellan de misstänkta och personerna i lägenheten som de sköt in. Men att det skulle finnas risk för ytterligare skjutningar är inte troligt säger Camilla.

– Det finns inget som talar för att det skulle bli fler skjutningar i Åkers styckebruk som det ser ut nu. Man kan inte säga säkert, självklart. Men det finns inget som tyder på det idag.

Gripandet av de fyra som misstänkta skedde en bit ifrån brottsplatsen. 

– Vi påträffade dem inte i nära anslutning till händelsen utan en bit därifrån. Men det finns saker som ändå objektivt visar att det är de som har genomfört det här.

Polisen har hittat kulor på brottsplatsen, däremot har man inte påträffat några vapen.

– Vi har inget vapenbeslag i det här ärendet än så länge. Men det finns inget som tyder på att det skulle vara ett automatvapen, så mycket kan jag säga.

I dagsläget vet polisen inte anledningen till skjutningen. 

– Vi har egentligen ingen motivbild i nuläget. Det är någonting som vi utreder intensivt och kommer jobba ganska brett med i vanlig ordning. Men det är inte klarlagt vad syftet med skjutningen har varit, avslutar Christoffer Bohman.

Läs även:

Lämna ett svar