Ulla Fluur intar scenen på värdshuset: “Jazzen känns som mitt språk”

av Malin Rosén
Jazzsångerskan Ulla Fluur spelar på på Gripsholms värdshus i Mariefred den 10 februari.

Fredag den 10 februari spelar jazzsångerskan Ulla Fluur på Gripsholms värdshus. Det blir en helkväll med jazzig skönsång och låtar från bland annat Ullas hyllade debutskiva och hennes kommande skiva som är under inspelning. 

Ulla, 64, bor i Stockholm och släppte sin första skiva 2021. Det var ett pandemiprojekt för hennes egen del men skivan fick fina recensioner och nu har spelningarna blivit många. I fjol hörde Christer Nilsson från Jazz i Mariefred av sig och tillslut blev det en spelning på Gripsholms värdshus. 

– Ja, äntligen! På grund av pandemin blev det kö på spelningar och det här är min första spelning utanför tullarna, så det ska bli jättekul, säger Ulla.

Ulla har tidigare arbetat inom film- och tv-branschen och inte haft tid för musik förrän nu på senare år. När hennes man dog för åtta år sedan tog livet en ny vändning och hon behövde hitta något som gav henne livsglädjen tillbaka. För även om det inte är den enda orsaken till att hon återupptog musiken, har sången fungerat som en slags terapi för Ulla. 

– Det händer saker när man sjunger. Det finns det forskning på. Jazzen känns som mitt språk, den har ett friare förhållningssätt till melodin och man kan experimentera med olika fraseringar och uttryck. Texten är oerhört viktig, den styr stilen på låten. Jag tolkar kanske texten mer än melodin egentligen, säger Ulla. 

Hennes första skiva består av jazztolkningar av både standards, schlager och pop/rock, de flesta på engelska. Den nya skivan blir däremot helt på svenska med låtar från bland annat melodifestivalen under 60-talet, som hon har tolkat och gjort till sina egna. 

– Engelska är härligt att sjunga och på många sätt är det lättare då den har färre stavelser, men det är otroligt roligt att sjunga på svenska, man får en helt annan kontakt med publiken, säger Ulla. 

Under kvällen på värdshuset blir hon ackompanjerad av Erik Söderlind på gitarr, Martin Höper på bas, Mikael Augustsson på bandoneon och Chris Montgomery på trummor. Det blir nytt blandat med gammalt, jazz blandat med pop – allt omstöpt till deras egna jazziga stil och Ullas tolkning av låtarna.

Läs även:

Lämna ett svar