Distriktssköterskemottagningen öppnar i Åker

av Katrin Nilsson
Tanken med mottagningen är att underlätta för patienterna.

Distriktssköterskemottagningen i Åker har varit stängd under pandemin. I mars slår man åter upp portarna, berättar Bodil Persson, verksamhetschef på vårdcentralen i Mariefred.
– Det är en satellitmottagning, som har funnits sedan tidigare. I mars kommer vi återuppta verksamhet med tidsbokade distriktssköterskebesök.

Tanken med mottagningen är att underlätta för patienterna.

– Det här är ett försök att se ifall vi kan komma närmare så att patienterna slipper resa till oss. De som besöker distriktssköterskemottagningen är ofta äldre. Ibland har de svårare att ta sig. Man kanske inte har bil till exempel.

Distriktssköterskemottagningen kommer att ligga på Lundbyvägen 2, snett emot Folkets hus.

För att besöka mottagningen behöver man vara listad på Mariefreds vårdcentral. Då kan man istället för att åka till Mariefred, i mån av plats, boka ett besök i Åker, där man kommer att ha mottagning en dag i veckan – på tisdagar. Idag har man ännu inte satt ett exakt datum i mars när man öppnar. Bodil betonar att man bara kommer att ta emot patienter som bokat besök. 

– Det blir tyvärr inte så att man kan komma spontant och få hjälp. Det har vi inte resurser till nu.

Personalen kommer från vårdcentralen Mariefred. Man har inte fått utökade personalresurser för det här. 

– Vi flyttar om så att vi kan möta upp dem som bor i Åker för att de ska slippa resa. Det är en balansgång att få det att gå ihop.

Bodil tycker att bemanningen på vårdcentralen i Mariefred är god.

– Den är bra, men på samma gång finns det alltid önskemål om flera sköterskor för att det är en yrkesgrupp man måste rekrytera ofta.

Lokalen har stått tom och väntat under tiden det varit stängt och nu ser man över vad man ska ordna och komplettera för att vara redo när man öppnar i mars.

Förhoppningen är också att Barnavårdscentralen kommer att kunna ha mottagning i liten skala i Åker. 

– Vi ska försöka att i någon omfattning ha BVC också. Om man är listad på BVC i Mariefred kan man be att få en tid i Åker istället. 

Hur långt mottagningen kommer täcka behovet i Åker är vanskligt att säga i dagsläget.

– Vi kommer att dimensionera utifrån den bemanningsmöjlighet vi har. Det är alltid svårt med sköterskebemanning. 

Lokalen ligger snett emot Folkets hus på Lundbyvägen 2.

– Det är första hand distriktssköterskor och någon sköterska från Barnavårdscentralen som vi kommer att ha i Åkers styckebruk. Varje tisdag kommer vi bemanna och eftersom man inte ska jobba ensam är det två personer på plats när vi har öppet. 

Att mottagningen varit stängd under flera år beror på coronan. 

– Den stängdes när pandemin började för man klarade inte att ha den öppen vare sig bemanningsmässigt eller infektionssäkerhetsmässigt. Det är orsaken till att den inte varit igång.

Utmaningen kommer att vara personal. På grund av bemanningssvårigheter kommer man till exempel förmodligen inte att ha öppet under sommaren, då många har semester eller föräldraledighet. 

– Vi kommer ju ha semesterperioder då vi blir tvungna att stänga för att gå runt. Så krass är verkligheten. Under semestertider är det ett pusslande och då är det ännu svårare när man har verksamhet på flera ställen. Då måste vi sannolikt koncentrera oss på ett ställe.

Lokalen har stått tom och väntat under tiden det varit stängt och nu ser man över vad man ska ordna och komplettera för att vara redo när man öppnar i mars. 

  Det är en bra lokal. Mycket fanns redan och nu håller vi på att fixar det som vi behöver.

Läs även:

Lämna ett svar