Visning av Roggebiblioteket 

av Katrin Nilsson
Byggnaden uppfördes på 1400-talet till Kort Rogge som var biskop i Strängnäs mellan 1479 och 1501.

Nu finns chans att djupdyka och lära sig mer om samlingarna i Roggebiblioteket. På visningen i mitten av februari presenteras bland annat några 1500-talsböcker som finns i samlingarna. 

Biblioteket är inhyst i den medeltida Roggeborgen som ligger bredvid Strängnäs domkyrka. Böckerna här kommer till stor del från Strängnäs gymnasium. Det finns cirka 70 000 volymer, varav många sällsynta medeltida brev och tryck från boktryckarkonstens barndom. Här finns dessutom musiktryck, avhandlingar och handskrifter. Genom åren har Roggebibliotekets samlingar utökats genom donationer. Så sent som 2006 fick man den Wrangelska samlingen från Säby gård. 

Biblioteket är inhyst i den medeltida Roggeborgen som ligger bredvid Strängnäs domkyrka.

Biblioteket är idag en del av Kungliga bibliotekets samlingar. Ursprungligen var byggnaden biskopspalats. Det uppfördes på 1400-talet till Kort Rogge som var biskop i Strängnäs mellan 1479 och 1501. Tidigare ansågs att Gustav Vasa valdes till kung just i Roggeborgen men idag går meningarna isär. 

Byggnaden beslagtogs av kronan efter reformationen och 1625 donerade Gustav II Adolf den till Strängnäs gymnasium. Roggeborgen var sedan skola fram till 1935. Genom åren har man gjort flera ombyggnationer av Roggeborgen som ibland resulterat i att historiska värden gått förlorade. 

På sextiotalet byggde man återigen om. Den här gången för att anpassa till den nya verksamheten i huset, nämligen bibliotek. Roggeborgen fick nu inhysa en filial till Kungliga biblioteket. 

Datum: 2023-02-14
Tid: 17:00 – 18:00
Plats: Roggebiblioteket
Fri entré: Ja
Arrangör: Kungliga biblioteket

Läs även:

Lämna ett svar