Camilla på Enhörna Galleri: “Jag har nog oförskämt lätt för att rita”

av Malin Rosén
Hon målar allt, men hon föredrar att måla djur generellt.

Camilla Wiberg bor i Enhörna tillsammans med sin familj och sina djur. Utöver hennes heltidsarbete har hon sin hobbyverksamhet som hon kallar Enhörna Galleri, där hon målar verklighetstrogna porträtt av såväl djur som människor. Ibland på beställning och ibland på eget initiativ.

Camilla beskriver sig själv som en spontan person som gillar att vara med sig själv. Hon är arbetshandledare på Södertälje Ridskola, där de har en daglig verksamhet via Södertälje kommun. 

Camilla Wiberg har målat sedan barnsben, men har inte målat så mycket som man kan tro.

Hon började måla mycket redan som barn då hennes mamma lät henne sysselsätta sig med målarböcker och tuschpennor. Sedan dess har hon haft pauser, men när hon väl har återvänt har det alltid känts lätt för henne.– Jag har nog oförskämt lätt för att rita, förstå proportioner och så. Jag har dock aldrig sparat mina grejer i skissblock och brukade avundas de som hade sitt kvar. Jag ville vara bra på saker direkt, så var det inte som jag ville ha det, slängdes det, säger Camilla.

Hon menar själv att hon inte har målat så mycket som man kan tro utan hennes fokus har legat på hästar i stort sett hela hennes liv. Målningen är hennes hobby och hon är nöjd med att ha det så för sin egen och familjens stabilitets skull. 

Hon målar allt, men hon föredrar att måla djur generellt och det är viktigt för Camilla att betraktaren ska fängslas av bilden eller motivet. Hon vill ha mycket frihet när hon målar och även om hon målar på beställning vill hon kunna sätta sin egen prägel på det.

– Vid porträtt gör jag det så likt som jag kan. Jag älskar ju hästar, så det blir mycket av det djuret, annars skulle jag säga djur i allmänhet. 

Just nu målar Camilla i sitt vardagsrum, då galleriet som hennes man byggde åt henne blev bostad åt hennes son. Att få ett eget riktigt galleri vore därför väldigt roligt för henne, men till dess fortsätter hon med sin hobbyverksamhet och att måla för nöjets skull.

Läs även:

Lämna ett svar