Rekordhöga hyreshöjningar väntar i år

av Jennifer Lundkvist
Marcus Kjellin jobbar som förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen. Han menar att hyreshöjningen kommer att drabba de som lever på marginaler extra hårt. Foto: Jessica Collin

Inflation, oroligt världsläge och höjda elpriser har gjort att alltfler har det knapert i plånboken. Just nu pågår hyresförhandlingar i Sörmland, men redan nu står det klart att boende hos Strängnäs Bostads AB kommer att få en höjning på 4,5 procent.

Varje år förhandlar Hyresgästföreningen bostadshyror för 1,6 miljoner lägenheter, vilket motsvarar tre miljoner invånare. I år är läget unikt. Flera faktorer har gjort att hyresvärdar runtom i landet varnar för höjningar uppemot tio procent.

I förra veckan stod det klart att hyresgäster som bor hos kommunala Strängnäs Bostads AB får en hyreshöjning på 4,5 procent från och med 1 mars 2023. Detta kommer att påverka mer än 1200 lägenheter i Strängnäs, Stallarholmen, Mariefred och Åkers styckebruk. Vissa nyproducerade lägenheter får dock endast en höjning på 2,25 procent.

– Jag tycker inte det är acceptabelt med 4,5% i våra gamla lägenheter, som inte gjorts någon renovering på alls sedan huset byggdes, säger en boende som MT/Måsen pratat med. Stambyte planeras till hösten och vi hade nog trott att de inte skulle höja vår hyra förrän då.

Just nu pågår hyresförhandlingar i hela landet. Flera fastighetsägare vill höja hyrorna med uppemot tio procent, något som enligt Hyresgästföreningen är fullkomligt orimligt. Foto: Jennifer Lundkvist

Den boende beskriver också att det känns orättvist att de nyare lägenheterna får hälften av höjningen medan de som bor i gamla, slitna lägenheter med originalinredningen kvar ska behöva betala mer.

– Det borde vara tvärtom.

Det kommande stambytet är något som den boende hoppas inte ska leda till ytterligare höjningar.

– Jag förutsätter att SBAB inte höjer igen efter stambytet efter en sådan kraftig hyreshöjning.

Hyresgästföreningen arbetar med att förhandla hyror och har representerat hyresgästerna mot hyresvärdarna i över hundra år. Förhandlingarna med Strängnäs Bostads AB pågår vanligtvis mellan september och början av året därpå, men i år har de försenats på grund av olika anledningar.

Det ekonomiska läget i världen just nu spelar stor roll. Räntor, el, värme, material- och distributionskostnader ökar, vilket gör att hyresvärdarna har större utgifter än tidigare. Det påverkar också samhällsekonomin i stort och flera hushåll kommer att få det tufft framöver.

– Vi har sett de senaste åren att ekonomiska trender vänder väldigt fort, säger Marcus Kjellin, som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen. Det vi är inne i nu är en ekonomisk kris beroende på långsiktiga effekter av covid19-pandemin samt ett krig i Ukraina.

Marcus berättar att vissa fastighetsbolag har det kämpigare än andra. Innan pandemin slog till var det goda tider i fastighetsmarknaden och bolagen bör ha marginaler sedan tidigare. Därför anser han inte att det finns någon anledning till omänskliga hyreshöjningar.

– Tio procent är fullkomligt orimligt.

En enda procents hyreshöjning innebär 1,3 miljarder mindre kronor som konsumenterna har att röra sig med per år.

Energipriser och råvaruproduktion påverkar mycket och även priser på entreprenader och distribution. När Marcus och hans kollegor förhandlar är det dock alltid för hyresgästens bästa.

– Man måste visa hänsyn till hyresgästerna, säger Marcus. Många lever på marginaler och bor för trångt för att de inte har råd med den storleken de skulle behöva. För de som har det svårt att få det att gå ihop kommer det här att slå hårt.

En enda procents hyreshöjning innebär 1,3 miljarder mindre kronor som konsumenterna har att röra sig med per år. Fyra procent innebär 5 miljarder mindre i plånböckerna, vilket också kommer att påverka hur vi konsumerar och det i sin tur kommer att drabba företagen.

– Det finns inget som hindrar hyresvärdarna att vilja höja hur mycket de vill. Stoppet sker i förhandlingarna. Där ställs hyresvärdarnas vilja mot hyresgästernas intressen.

Vilken höjning som väntar hos övriga hyresvärdar återstår att se, men så fort världsläget stabiliseras tror Marcus att även hyrorna kommer att göra det.

Läs även:

Lämna ett svar