Nykvarns musikkår spelar på Taxinge slott i sommar

av Katrin Nilsson
Nykvarns musikkår, midsommarfirande någon gång i början av 1900-talet.

Nykvarns musikkår besöker Taxinge i sommar. Alla är välkomna till den traditionsenliga sommarkonserten i parken vid slottet. Vad som kommer att framföras är ännu okänt. Nykvarns musikkår har en bred repertoar med allt från jazz till kampsånger och klassisk musik. Man kan också bjuda på filmmusik, poplåtar och visor. 

Idag spelar 35 till 40 musiker i orkestern. I musikkåren finns blåsinstrument som tvärflöjter, klarinetter, saxofoner och tubor. Dessutom har man slagverk och elbas. Musikkåren är en blandning av fritidsmusiker och professionella. Musikern Magnus Blom, som är känd träblåsare, har gjort många av arrangemangen. Orkestern brukar förutom spelningar på Taxinge slott bland annat delta i firandet av nationaldagen och i första maj-tågen. 

2019 fyllde Nykvarns musikkår 150 år. Genom åren har man varit plantskola till en rad kända band och musiker, som flöjtisten Anders Boström och trumpetaren Peter Asplund.

En viktig person i orkesterns historia är Hasse Lundell. Han ledde orkestern i 40 år från 1973. Hasse spelade själv trumpet och under hans ledning började musikkåren oftare spela med berömda artister som Putte Wickman, Titti Sjöblom och Nils Landgren. Hasse Lundell blev 2012 utsedd till hedersmedborgare i Nykvarn. 

Tillväxten i musikkåren är god och man har samarbete med skolan, så att eleverna kan repetera på skoltid. Sedan finns en junior- och ungdomsorkester för barn och ungdomar som man kan spela i innan man börjar i musikkåren. 

Läs även:

Lämna ett svar