Ge “Pakistan” ett nytt namn – och vinn Roberts tavla – och en prenumeration på MT/Måsen

av Malin Rosén
När Robert var fem år gammal flyttade hans familj till Ärnäsvägen i Mariefred.

Bostadsområdet vid Ärnäsvägen i Mariefred har länge kallats för “Pakistan”, en förkortning av “packet-i-stan”. Konstnären Robert Christensen, 46, bodde där under sin uppväxt och han menar att även om benämningen är normaliserad idag kan öknamnet uppfattas som rasistiskt och nedvärderande mot de som bor där. 

Nu utlyser Robert och MT/Måsen en namntävling för att ge “Pakistan” ett nytt namn. Vinnaren tilldelas Roberts tavla, som föreställer bostadsområdet, och en helårsprenumeration på MT/Måsen.

Robert har tidigare varit med i MT/Måsen med sina konstutställningar – den ena om verklighetsflykt från hans palliativa cancerdiagnos, den andra om mobbingen han utsattes för på Mariefreds skola. 

När Robert var fem år gammal flyttade hans familj till Ärnäsvägen. Efter några år flyttade de till en annan del av Mariefred, men kom sedan tillbaka. Det var först när han blev lite äldre som han fick höra namnet “Pakistan”, och även om han inte förstod innebörden av det förstod han snabbt att det inte var välmenande. I skolan användes det flitigt av mobbarna. Trots det negativa ryktet upplevde Robert att det fanns en stor gemenskap bland människorna som bodde i området. 

– Vi for runt och lekte där. Vi hade mycket aktiviteter tillsammans i området med städdagar, då vi grillade korv och fick glass, säger Robert. 

Robert har tidigare varit med i MT/Måsen med sina konstutställningar.

För Robert var det ett tryggt område att växa upp i med flera lekplatser, närhet till skog, fotbollsplan och pulkabacke, men många av familjerna som bodde där hade lägre inkomster och saknade eftergymnasial utbildning. Övriga Mariefred präglades då, som nu, av en stark medelklass med ett flertal höginkomsttagare.

– Det är ju därför det kallas för “Pakistan” – det är inte direkt det ”fina folket” som bor där.

När Robert var 19 år fick han ungdomspraktikplats på Mariefredsskolan och blev tillsagd av en lärare att sluta leka med en pojke som bodde på Ärnäsvägen ”för att människorna där har löss”. Även under Roberts egen skoltid delades klasser in utifrån var människor bodde.

– Det har alltid funnits den här sortens problematik, men namnet skapar negativa förväntningar. Det kan göra att barn blir rädda för att vistas i området eller att de ser ner på de som bor där. De här fördomarna kommer inte från barnen utan de kommer från oss vuxna och det är vårt ansvar att ändra på det, säger Robert.

Ord har betydelse och det vill Robert och vi på MT/Måsen visa med vår namntävling. Tillsammans med er vill vi skapa positiv förändring genom att vi ger bostadsområdet vid Ärnäsvägen ett nytt smeknamn. Vi tror att ett nytt namn kan vara roligt för både barn och vuxna att använda, samtidigt som det är ett bra sätt att belysa problemet och påminna oss själva om att vi kan göra skillnad. 

MT/Måsens chefredaktör Malin Rosén är ansvarig för tävlingen och ni skickar era förslag till hennes mailadress: malinrosen@masenredaktionen.se 

Läs även:

Lämna ett svar