Äldre man förlorade pengar – lurad av bedragare

av Katrin Nilsson
Enligt uppgifter från polisen ska mannen ha blivit av med ett fyrsiffrigt belopp.

En äldre man i Strängnäs fick i början av februari samtal av en person som påstod sig vara polis. Personen kom strax efter det hem till den äldre mannen för att hämta hans bankkort. 

Mannen kontaktade polisen och har lämnat uppgifter om händelsen. Bedrägeriet är alltså polisanmält men man har ännu ingen misstänkt. 

Enligt uppgifter från polisen ska mannen ha blivit av med ett fyrsiffrigt belopp. Polisen påminner nu alla att tänka på att aldrig använda bank-id eller bankdosa om man inte helt förstår situationen. Om man får ett misstänkt telefonsamtal kan man be att få ringa upp, för att vara säker på att personen inte är en bedragare. 

Man ska heller aldrig lämna ut koder eller kortuppgifter till någon annan. Koder ska förvaras på en säker plats. Dessutom ska man aldrig ha koderna tillsammans med kortet. Det är också viktigt att så fort som möjligt kontakta polisen och spärra kortet om man tappat bort det. 

Det kan också vara bra att ha flera konton med kort till. Då kan man, ifall man behöver använda en betaltjänst som till exempel Swish, koppla appen till ett konto där man har en begränsad summa pengar och inte till sitt lönekonto eller sparkonto. Man kan också tänka på om man handlar på nätet att inte låta webbsidan eller appen spara person- och kortuppgifter. 

Om man har möjlighet kan man skaffa ett kort med chip som är lite säkrare än magnetremsa när man handlar. När man tar man ut pengar på bankomat är det också viktigt att kontrollera att den inte är manipulerad. Det kan man märka på att det är något annorlunda med utseendet eller att knappsatsen eller kortläsaren går att vicka på. 

Läs även:

Lämna ett svar