15-årige Fredrik Lindholm: “Till slut blir man fartblind”

av Malin Rosén
Fredrik går i klass 9A på Mariefreds skola och hade från början inga planer på att syssla med motorsport.

Nu börjar Fredrik Lindholm från Stallarholmen sin första säsong inom Aquila Formula 1000. Han är 15 år gammal och drömmarna är stora. Med siktet inställt på en karriär inom motorsporten Formel 1 satsar Fredrik och hans mamma Annica Klebrant Lindholm hela deras fritid på att uppnå hans dröm. 

Stallarholmsbon Fredrik Lindholm börjar nu sin första säsong inom Aquila Formula 1000.

Fredrik går i klass 9A på Mariefreds skola och hade från början inga planer på att syssla med motorsport. Strängnäs kommun har ingen racekartklubb, men av en slump fick han provköra racekart i Järfälla och efter det växte hans intresse. Kort därefter köpte de hans första racekart och sedan dess har han tävlat i tre år. Nu har han tagit sin licens för att köra sin nya Aquila racingbil i Aquila Formula 1000 – vilket är instegsklassen till de stora formelklasserna. 

– Jag körde mest för att det var kul i början, men nu är drömmen att bli bättre för att så småningom ha en karriär inom Formel 1. Aquila Formula 1000 är instegsklassen till formelklasserna, där man ska lära sig att köra racingbil på bana och hur man minimerar risker för att krascha, säger Fredrik.

Det går åt mycket tid och energi att ta sig till olika körfält och tävlingar, men det har blivit ett gemensamt intresse för både Fredrik och Annica, som gör det hela som ett team. De har utvecklat vänskapsband och ett kontaktnät över hela Sverige och vid tävlingar jagar Annica sponsorer för att Fredrik ska kunna utvecklas inom motorsporten.

– Baksidan med den här sporten är att den är väldigt dyr. Bilarna och underhållet av dem kostar mycket och sedan är det alla resor med släp till tävlingar. Samtidigt är det väldigt roligt och vi får uppbackning och hjälp av mekaniker från Speedlab, men det blir stora utgifter och i längden behöver man sponsorer, säger Annica. 

Själva bilen kan man inte köra på vanliga vägar utan de måste fraktas via släp. Fredrik och Annica försöker träna så mycket som möjligt på Malmby flygfält och GTR Motorpack i Eskilstuna under helgerna, så det blir mycket att köra fram och tillbaka. Tävlingarna är ofta en längre bit bort, men gemenskapen och umgänget på plats gör det värt mödan och Annica är glad att Fredrik har ett intresse som han brinner för. 

– Det är kul med farten och att träna för att bli bättre. Sedan är det kul med alla kompisar som kommer med sporten också och att man har ett gemensamt intresse med alla som kör, säger Fredrik. 

Fredrik försöker träna så mycket som möjligt på Malmby flygfält och GTR Motorpack i Eskilstuna under helgerna.

Nu blir det en fullspäckad Aquila Formula 1000-säsong, som sätter igång i april och slutar i oktober. Hittills har de bokat in åtta deltävlingar och sammanlagt är elva helger tillägnade motorsporten.

– Det är alltid lite nervöst precis innan säsongen sätter igång och inför första åket, eftersom att det är mycket som kan gå fel. Men när man väl är ute och kör blir man tillslut fartblind och då är det bara kul, säger Fredrik.

Läs även:

Lämna ett svar