Bakverkstävling för att ge Strängnäs kommun ett gastronomiskt landmärke

av Malin Rosén
Maria Printz – måltidsdesigner, bagare, kock och projektledare för tävlingen. Foto: Anna Lind Lewin

I onsdags, den 15 februari, startade bakverkstävlingen för Strängnäs kommuns blivande gastronomiska landmärke. Tävlingen pågår under våren och deltagarna är lokala bagare, konditorer och matentreprenörer, som alla tävlar om att ta fram kommunens nya, unika och lokala bakverk. Tävlingen är en del av 500-årsresan och arrangeras av måltidsdesignern Maria Printz, Strengnäs tidning och Strängnäs kommun.


Maria hoppas att det nya bakverket ska bli ett lika självklart gastronomiskt landmärke som till exempel spettekakan i Skåne.
– I framtiden ska vinnarverket vara lika självklart som till exempel spettekakan i Skåne eller kavringen i Mellby, säger projektledaren Maria.

Under onsdagen fick deltagarna träffa delar av juryn på Multeum och ta del av en mathistorisk föreläsning av arkeologen Emma Maltin, doktorand på Stockholms universitet. Maria Printz var på plats tillsammans med jurymedlemmarna Elisabeth Johansson och Johan Sörberg. Båda har erfarenhet av rollen som domare för baktävlingar i tv.

I april skickas alla bidragen in och den sjätte maj koras vinnaren. Bakverket bedöms utifrån smak och textur, story, estetik, miljöpåverkan och marknadspotential. Det vinnande bakverkets recept kommer att publiceras, så att alla ska kunna baka bakverket. Det kommer även att serveras den sjätte juni under biskopens lunch med kungaparet.

Elisabeth Johansson – konditor, kokboksförfattare och matstylist känd från tv.
Johan Sörberg – bagare, konditormästare och kokboksförfattare känd från tv. Foto: Erik Olsson

Läs även:

Lämna ett svar