Det sitter i väggarna hos Caroline och Tomas

av Malin Rosén
Tv-teamet bakom succéprogrammet ”Det sitter i väggarna” besökte nyligen Strängnäs för att filma hemma hos Caroline Lidholm och Tomas Lennartsson. Foto: Elina Crozzoli Helsing

Precis nedanför domkyrkan i Strängnäs ligger ett gammalt trähus som under åtta dagar lockade många nyfikna strängnäsbor när tv-teamet bakom ”Det sitter i väggarna” var på besök.

I det gamla, kulturhistoriska kvarteret nedanför Strängnäs domkyrka bor Caroline Lidholm tillsammans med maken Tomas Lennartsson och deras två barn. Familjen bodde tidigare i Stockholm, men flyttade till Strängnäs i somras.

– Caroline är ursprungligen från Strängnäs och har sin familj här, så hon har under en tid pratat om att flytta hit, säger Tomas.

Erika Åberg och Rickard Thunér är programledare för ”Det sitter i väggarna”. Foto: Elina Crozzoli Helsing

Familjen bor idag i ett rödmålat, äldre trähus med lågt i tak och några eldstäder, vilket ger en härlig mysfaktor. Enligt Tomas är det också det ultimata huset för att leka kurragömma med barnen.

– Det är charmigt, snett och vint, skrattar Tomas. Idag hade man aldrig byggt ett hus såhär. Det är inte det mest praktiska.

Tomas berättar att husen i området är otroligt charmiga och att det är mysiga kvarter. Han säger att familjen inte visste så mycket om det tvådelade huset när de köpte det i somras.

– Vi vet egentligen ingenting om de här husen förutom att de ser gamla ut. Vi har gjort små efterforskningar på egen hand men utan resultat. Det vi har fått höra är att de troligtvis är från 1700-talet.

Nyligen fick Strängnäs besök av teamet bakom succéprogrammet ”Det sitter i väggarna”. I programmet hjälper Erika Åberg och Rickard Thunér nyfikna husägare att lära känna hemmets historia och förflutna. Eftersom varken Caroline eller Tomas visste så mycket om sitt nya hem bestämde de sig för att söka till programmet.

– Vi tycker att det är ett jättemysigt tv-program, säger Tomas.

Efter åtta dagars inspelning har huset nu fått ett nytt liv.

– Det var spännande att det var ett nyinflyttat par som ville veta mer, berättar Rickard Thunér som är en av programledarna. Det är alltid kul att komma till ställen där man inte gjort så mycket forskning tidigare.

Rickard berättar att det fanns en källa som gav svar på väldigt många frågor och som man kanske inte skulle förvänta sig hitta några svar i.

– Domkyrkan spelar en viss roll i huset, så mycket kan jag avslöja.

Erika Åberg är byggnadsantikvarie och har en stor passion för renoveringar och byggnadsvård. Hon är också programledare för ”Det sitter i väggarna” och har varit med sedan starten 2015.

– Huset är hur charmigt som helst, säger Erika. Det är som årsringar där det har byggts till och byggts om. Det skiftar mellan små skrymslen och stora ytor.

Förra veckan avslutades den åtta dagar långa inspelningen i Strängnäs. Programmet beräknas sändas i slutet av sommaren. Foto: Hans Noreen

Att renovera gamla hus är alltid en utmaning. Erika berättar att man ska vara försiktig med att modernisera för mycket och behålla charmen i det sneda och vinda.

– Mitt råd är att ”åka med huset”, säger Erika. Det behöver inte vara något fel bara för att det är lite snett och ”operfekt”. Man kan bli lurad om man använder vattenpass så man får utgå från ögonmått.

Varje säsong försöker man att välja ut hus som har en geografisk, visuell och historisk spridning.

– Det här fallet var ju också speciellt för att det var mitt i en stad och inte ute på landet.

Både programledarna och ägarna verkar nöjda med resultatet och i slutet av sommaren beräknas programmet att sändas på tv.

– Vi har haft en toppenbra vecka, avslutar Rickard.

 

Läs även:

Lämna ett svar