Ung Företagsamhet nomineras till Nobels fredspris för andra året i rad

av Mariefreds tidning/Måsen
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden och ideell utbildningsorganisation.

För andra året i rad har den globala och ideella utbildningsorganisationen JA Worldwide, som Ung Företagsamhet är en del av, nominerats till Nobels fredspris.

Mariefredsbon Josefin Holmgren är regionchef för Ung Företagsamhet i Södermanland.

Den globala och ideella organisationen Junior Achievement Worldwide har sedan 1919 arbetat för att stärka ungas entreprenörskap och företagsamhet och finns idag i över 100 länder, världen över. 

1980 startade Ung Företagsamhet i Sverige som en del av det nätverket. Nu har det globala nätverket blivit nominerade till Nobels fredspris 2023 för sitt arbete. Det är andra året i rad som organisationen blir nominerade till fredspriset. 

– Det här är en viktig signal för oss som organisation att vårt arbete gör skillnad – på riktigt! Vi är stolta och hedrade över att som en del av JA Worldwide återigen bli nominerade. Vi vet ju vilka effekter vårt arbete har för såväl individ som samhälle, för våra framtida arbetstagare och för näringslivet. Den här nomineringen är ett kvitto på den påverkan vi tillsammans har, säger Josefin Holmgren, regionchef Ung Företagsamhet Södermanland.

Sedan starten har Ung Företagsamhet i Sverige utbildat över 560 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom UF-företagande och varje år tar drygt 45 000 grundskoleelever del av organisationens läromedel för grundskolan. Efter skoltiden finns nätverket UF alumni för tidigare UF-företagare. 

Förra året fick över 15 miljoner unga ta del av utbildning i entreprenörskap, genom JA Worldwides organisationer. 

– Fred är bara möjligt när ungdomar i alla länder och regioner har ekonomisk egenmakt. Genom att skapa möjligheter, välstånd och självförtroende hos unga i över 100 länder ger JA Worldwide dem makten, kompetensen och tankesätten för att bygga blomstrande samhällen, säger Asheesh Advani, vd för JA Worldwide.

– I över 100 år har JA verkat i områden med politisk instabilitet, våld och krig, med att hjälpa unga att bygga upp deras entreprenöriella förmågor och ekonomiska motståndskraft. Genom arbetet med att bygga upp miljoner av ungas ekonomiska egenmakt uppmärksammas JA Worldwide år efter år som en av världens tio främsta icke-statliga organisationen (NGO:s), säger Asheesh Advani, vd för JA Worldwide.

Sedan 1980 har organisationen utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar den även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Läs även:

Lämna ett svar