Motvallstanter, glädje och konstnärskap

av Malin Rosén
Den 6 juni och dagarna runt nationaldagen kommer Lena Linderholm och Betty Anne Mörelius att ha en stor happening med utställning i Lenas vackra trädgård i Strängnäs.

Den 11 mars kommer bildkonstnären Betty Anne Mörelius att visa upp sin utställning “Motvallstanter” på Multeum i Strängnäs. Hennes motvallstanter har kommit att bli hennes signum och nu vill hon fortsätta att beröra med både värme, humor och uppstudsighet. Inför utställningen har hon målat sina tavlor i Lena Linderholms butik i Gula industrihuset i Stallarholmen och så småningom ska de nyfunna vännerna ha en gemensam utställning.

Betty Anne föddes i Småland men har sedan utbildningen vid konstfack på 80-talet bott och verkat i Stockholm. Målandet fick hon med bröstmjölken från sin mamma, som målade oljor hemma i villan i Småland. Därefter arbetade hon i perioder som bildlärare samtidigt som hon arbetade som konstnär. 2017 flyttade hon tillsammans med sin man till Portugal och där drev hon ett konstgalleri och en studio tills de nyligen flyttade tillbaka till Sverige.

Som nyinflyttad i Strängnäs var Betty Anne nyfiken på andra konstnärer och tog därför kontakt med Lena Linderholm. Lena blev mycket glad över Betty Annes initiativ och de utvecklade snabbt en vänskap, som även kom att bli ett litet samarbete. Inför den kommande utställningen målar Betty Anne sina tavlor i Lenas butik i Stallarholmen och båda är mycket nöjda med sällskapet.

– Vi har väldigt roligt ihop. Vi tycker om att göra samma saker och tänker ungefär likadant. Det så skönt att ha någon att prata med för man blir lätt nördig i sitt eget när man står där själv i sin färg. Då är det skönt att ha någon som klampar in och frågar vad man gör och varför. Man behöver någon att samtala med för att få perspektiv, säger Betty Anne.

Precis som för de flesta konstnärer slog pandemin hårt på både Betty Annes och Lenas verksamheter.

Precis som för de flesta konstnärer slog pandemin hårt på både Betty Annes och Lenas verksamheter. Efter att kriget i Ukraina bröt ut stack hyrorna iväg samtidigt som försäljningen gick ner ytterligare på grund av inflationen. Lena har nu blivit tvungen att säga upp sina butiker i Stallarholmen och Vaxholm, och Betty var tvungen att hålla sitt konstgalleri stängt då det var olagligt att ha öppet såna verksamheter under lång tid i Portugal.
– Det resulterade i att vi valde att flytta tillbaka till Sverige, närmare våra nära och kära, säger Betty. Lena ska nu flytta hem sin verksamhet till Strängnäs och Betty Anne kommer att fortsätta leta efter en lämplig studio i närområdet.

Trots världsläget och alla oväntade vändningar försöker de stå stadigt i att det kommer att ordna sig. Lena tror att det är viktigt att man försöker motarbeta känslan av hopplöshet och hon väljer att göra det genom att sprida glädje.

– Jag har alltid sagt att meningen med min konst har varit att sprida glädje. Jag tror på något sätt att där glädjen finns, där bråkar man inte eller ställer till med krig. I kulturen och kreativiteten finns entusiasmen och glädjen. Det är det som får samhället att växa, inte gnäll och missnöje. Det är som jag brukar säga om min trädgård – varje planta måste vattnas med kärlek och glädje för att de ska växa, säger Lena.

För Betty Anne är motvallstanten en karaktär som hon tror behövs, kanske nu mer än någonsin.
För Betty Anne är motvallstanten en karaktär som hon tror behövs, kanske nu mer än någonsin.
För Betty Anne är motvallstanten en karaktär som hon tror behövs, kanske nu mer än någonsin.
För Betty Anne är motvallstanten en karaktär som hon tror behövs, kanske nu mer än någonsin.
För Betty Anne är motvallstanten en karaktär som hon tror behövs, kanske nu mer än någonsin.

 

För Betty Anne är motvallstanten en karaktär som hon tror behövs, kanske nu mer än någonsin. Det var ungefär 20 år sedan hon målade sin första motvallstant och än idag fortsätter den göra bestående intryck hos människor som identifierar sig med känslan av att vara annorlunda. Betty Anne har själv kämpat med känslan av att vilja passa in, men har med tiden lärt sig att acceptera sin oförmåga och kan idag känna styrka att våga vara lite motvalls.

– Jag har gjort henne lite då och då för att hon återkommer till mig. Hon har alltid funnits där även om jag har gjort mycket annat. Men nu är det renodlat bara motvallstanter och det är rätt skönt. Jag vill gå in i bara henne och känna att hon får ta all plats nu. Hon kan få göra det nu. Det behövs och jag behöver henne, säger Betty Anne.

Nu hoppas Betty Anne att allt ska rulla på med konstnärsskap och att framtiden ska vara ljus och inspirerande utan krig och en massa katastrofer. Hon vill ändå se positivt på framtiden.

– Vi vet ju att det går upp och ner och att det blir bättre, så småningom säger Betty Anne.

Den 6 juni och dagarna runt nationaldagen kommer Lena och Betty Anne ha en stor happening med utställning i Lenas vackra trädgård i Strängnäs. De ser mycket fram mot det och tar redan nu mot bokningar av grupper till eventet via mejl.

Läs även:

Lämna ett svar