Historiskt marknadslajv i Mariefred

av Katrin Nilsson
Lajvet är ett levande rollspel. Det betyder att alla som är med går in i en roll.

På Mariefredsdagen 12 augusti kommer det att finnas möjlighet att delta i ett lajv i Mariefred. Temat är reformationen och man kan klä ut sig i egna kläder, i 1500-talsstass eller låna kostymer. 

– Det är jätteroligt om man har förberett och klätt ut sig, men man kan också komma helt spontant, berättar Linnea Thörnqvist, pedagog på Lajvverkstaden – som kommer att hålla i marknadslajvet under Mariefredsdagen. 

Linnea Thörnqvist från Lajvverkstaden kommer att hålla i marknadslajvet under Mariefredsdagen.

Mariefredsdagen 12 augusti är en del av 500-årsresan och lajvet blir en av många programpunkter. Just den här dagen kommer det att hända extra mycket i Mariefred, bland annat blir det både marknad och lajv. Övriga programpunkter avslöjas av arrangörerna allt eftersom under våren. 

Lajvet ska ta plats på marknaden i centrala Mariefred. Alla detaljer är inte klara ännu, men troligen kommer man att spela på olika ställen under marknaden. Eftersom lajvet är en del av 500-årsresan ska man ha reformationen som tema. Lajvet passar för alla åldrar.

– Sen kommer det vara annorlunda under den här dagen eftersom det är en marknadsdag. Lajvet ska smälta in på platsen och på marknaden, berättar Linnea. Det kan förmodligen bli någon slags ”pop upp” där vi gör scener på olika platser. Eftersom det är femtonhundratalstema ska vi koppla det till reformationen och den tiden i Sverige.

Lajvverkstaden där Linnea jobbar har ett lavj om reformationen som de brukar köra på bland annat skolor.

– Nu ska vi skriva om det så att det är anpassat till den här dagen. Under lajvet i Mariefred ska två pedagoger vara på plats. Vi ska troligtvis spela varsin karaktär eller fler. 

Lajvet är ett levande rollspel. Det betyder att alla som är med går in i en roll. För de som vill delta i lajvet kommer det att finnas olika uppdrag. 

– En karaktär kan vara en kontraktsprost som säger att vi ska reformera Sverige. Eller kanske en nunna från klostret, vilket ju är hotat när reformationen är här. Dessutom blir det olika handelspersoner och människor på marknaden och vi kan ha med en präst som följer med i utvecklingen av kyrkan, förklarar Linnea.

Linnea Thörnqvist och Helena Hagegård från Lajvverkstaden. Foto: Lajvverkstaden

På ett sätt blir alla som är på marknaden en del av lajvet, men Linnea förväntar sig inte att alla tar en roll och klär ut sig, även om det kommer att finnas möjlighet till det. Man kan delta på det sättet man vill. 

– Antingen kan man redan före tänka ut vilken roll man vill ha eller så kan man komma som man är och låna en kostym från oss. Det är ingen föranmälan utan det är bara att dyka upp.

Läs även:

Lämna ett svar