Fettisdagen eller fettismånad – det är frågan

av Malin Rosén
ICA torghallens chef över bageriet och brödavdelnignen Åsa Engren och hennes chef Johan Rosenberg med sina favoritsemlor.

Under tisdagen infann sig den efterlängtade fettisdagen. Semlorna gick åt i Mariefred och i år var de fler som unnade sig semlor än vad tillverkarna hade räknat med. Varianterna av semlor har blivit många på senare år – croissantsemlor, nutellasemlor och vaniljsemlor med flera – men för mariefredsborna var den solklara favoriten ändå den klassiska.

“Det finns ett värde i att längta”, säger Robert Schweitz på Annas hembageri.

Annas hembageri ägs av makarna Robert och Anna Schweitz, och till skillnad från de flesta andra bagerier, caféer och matbutiker, väljer de att hålla på traditionen att börja med semlor först på fettisdagen. Många påbörjar försäljningen av semlor redan i början på februari men Robert och Anna vidhåller att det finns ett värde i att längta.  

– Vi har premiär idag sedan kör vi i två till tre veckor framåt – det är vi nog ensamma om i hela Sverige men vi gillar den traditionen. Vi använder oss av uttrycket “unna dig att längta” för att vissa saker blir godare när man får längta. Det håller på att försvinna idag och det är därför vi börjar med semlor först på fettisdagen och saffran på första advent. Idag finns allt jämt och jag tror att något går förlorat där. Om man unnar sig att längta får saker ett större värde och man skapar också förståelse för att allt inte finns jämt, säger Robert.

Croissantsemlan på Café blå katten har blivit väldigt populär enligt Sandra Edvinsson.
Många påbörjar försäljningen av semlor redan i början på februari men inte Annas hembageri.

Ur bagerisynpunkt är fettisdagen den största dagen på året. Kanelbullens dag är också stor men semmeldagen är ändå störst i svenskarnas fikahjärtan, enligt Robert. Förberedelserana började redan under söndagen och på tisdagen gjorde de cirka 2000 semlor från tidig morgon till sen eftermiddag. Robert och Anna gör flera varianter av deras semlor utan går helhjärtat in för den klassiska.

– För oss är råvarorna och hur man hanterar dem jätteviktigt. Vi gör allt från grunden och gör allt själva, så vi lägger all kraft på det vi tycker är godast och det är den klassiska semlan, säger Robert.

Melissa Frölich och Homare Masuoka på Två goda ting.

Café blå katten började sälja sina semlor någon vecka innan fettisdagen och utöver den klassiska semlan har de många varianter. Det nyaste tillskottet croissantsemlan har blivit en stor favorit bland semelälskarna. Sandra Edvinsson är barista på Café blå katten och även om de trodde att semlorna skulle gå åt blev det en oväntat bra försäljning i år.
– Det har gått åt mycket mer än vad vi hade förväntat oss, det är jättemånga som har kommit och köpt semlor redan nu på förmiddagen och vi har fått in många beställningar också. Det är jätteroligt, säger Sandra Edvinsson, barista på Café blå katten.

Trots inflation och sämre ekonomi var kunderna på ICA torghallen semelsugna och upp mot 700 semlor gick åt under dagen. Åsa Engren som är ansvarig för brödavdelningen och bageriet tror att det och sportlovsveckan och seniorrabatten kan ha gjort att fler unnade sig.

– Det har gått jättemycket semlor hela februari men det har verkligen nått kulmen idag. I år är det sportlov samtidigt och det hade vi inte förra året, sedan är det seniortisdag och det älskar vi. Det är kul att man får göra det lilla extra för våra seniorer, säger Åsa. 

Wian Harding tyckte Två Goda Tings semla var den godaste.

Två goda tings semlor är från Bageri speceri och trots en mer blygsam försäljning står deras semlor högt i kurs bland mariefredsborna däribland Wian Harding som menade att det är den överlägset bästa.

– Det är världens godaste semla, det är den bästa jag ätit i hela mitt liv, säger Wian Harding.

Läs även:

Lämna ett svar