Populära Edsbacka Bistro slår igen till sommaren

av Jennifer Lundkvist
Edsbacka Bistro slog upp portarna för första gången år 2010. Fastigheten kommer till sommaren att läggas ut till försäljning.

I sommar stänger populära och nationellt uppmärksammade Edsbacka Bistro i Strängnäs hamn. Tobias Andersson hoppas att restaurangen kommer att bli ihågkommen en lång tid framöver.

Avskalad elegans och närproducerade råvaror, det är något som strängnäsborna har fått uppleva på Edsbacka Bistro i tretton års tid. Men i sommar stänger restaurangen i sin nuvarande form och regi.

– Var sak har sin tid, säger Tobias, som tillsammans med Peter Hallgren har ägt restaurangen sedan 2014.

Edsbacka Bistro ligger centralt i Strängnäs med utsikt över hamnen och väderkvarnen. Restaurangen startade 2010 och såldes fyra år senare till Tobias och Peter. Den dåvarande ägaren Christer Lingström ville att den skulle gå i arv till någon som hade kunskap om kvalitet och kände samma passion för mat som han gjorde.

Tobias började jobba på Edsbacka Bistro 2011 och har varit delägare sedan 2014. Han är född och uppvuxen i Strängnäs och har en bakgrund som kock, men sköter idag all drift på restaurangen. Det är han som både skapar menyerna och lagar maten.

– Våra menyer baseras helt på vad som finns häromkring. Huvuddelen på våra menyer är sörmländskt och svenskt. Jag skapar inte menyer endast utifrån vad som låter gott utan vad det finns tillgång till.

Tobias Andersson är delägare och den som har drivit verksamheten sedan 2014. Nu väntar hans första lediga sommar på tolv år.
Bistron fick extra uppmärksamhet när de omnämndes i Di Weekend för ett par år sedan, något som Tobias är stolt över.

Bistron är känd för att använda lokala och kvalitativa produkter. Alla råvaror hämtas från trakten och de har ett nära samarbete med flera gårdar. Istället för att ha en stor leverantör, som många andra restauranger har, handlar Tobias istället från 10–15 leverantörer, något som tar tid men som också är en drivkraft. Här serveras bland annat mälargös från Stallarholmen, nötinnanlår från Ösvreta gård och dovhjort från närliggande Vrena.

Restaurangen har idag plats för 40 gäster inomhus och på sommaren även 40 gäster utomhus. Byggnaden som bistron ligger i är en hundra år gammal tegelbyggnad som en gång i tiden varit bryggerie och läskedrycksfabriken Vattenfabriken Fenix. Målet har varit att skapa något unikt, där ärlighet, ursprung och kvalité genomsyrar hela verksamheten.

– Det är ju alla kockars dröm att driva en egen restaurang, med sin egen filosofi, säger Tobias. Men det är dags för något nytt och gå vidare i livet. Moroten är att hela tiden utvecklas. Hade jag varit här fem år till hade jag kanske tappat gnistan, men nu har jag den kvar och har ett driv framåt.

Under åren har Tobias och hans gäng satt Edsbacka Bistro på den gastronomiska kartan och uppmärksammats nationellt. Förutom att ha varit med i White Guide flera gånger har de också synts i den prestigefyllda tidningen Di Weekend.

– Vi var med i Di Weekend 2021, vilket kändes väldigt respektfullt, berättar Tobias som stolt visar upp den slitna tidningen.

Den 30 juni serveras den sista rätten på bistron. Efter sin första lediga sommar på tolv år vill Tobias landa en stund innan nästa kapitel skrivs. Han hoppas att de kan hitta en köpare som vill ta över fastigheten som den är och föra kunskapen, kvalitén och matkonsten vidare.

– Vi hoppas att en ny krögare kan ta över fastigheten och köra sitt race. Men vi vill ju såklart att vårt kvalitetstänk ska tas vidare, så att arvet fortsätter.

Stoltheten över det man har byggt upp syns tydligt i Tobias ögon. Det är en vemodig känsla att lämna det man känner så väl, men även om bistron är ett avslutat kapitel, hoppas han att det hela trots allt landar i något spännande och roligt.

– Jag tror att Edsbacka Bistro kommer att bli ihågkommen i stan, avslutar Tobias. Att man har skapat ett avtryck – det vore positivt.

Läs även:

Lämna ett svar