Strängnäs kommun hjälper dig att få en språkvän

av Katrin Nilsson
Enligt Strängnäs kommun kan språkvänner motverka okunskap, fördomar och segregation.

Nu finns det möjlighet att träffa en språkvän som du kan lära känna och utbyta erfarenheter med. Tanken är både att ge nyanlända möjlighet att träna det svenska språket och att frivilliga kan lära känna en ny kultur. 

Strängnäs kommun förmedlar kontakten. På det här sättet underlättar man för människor som är nyanlända i Sverige att möta personer som kan hjälpa dem utveckla sitt språk och lära känna det svenska samhället. De frivilliga de träffar kan vara personer som är födda i Sverige eller har bott här under en tillräckligt lång tid för att komma in i samhället och lära sig språket bra. Man kan anmäla sig som enskild person, grupp, förening eller företag.

Anledningen till att Strängnäs kommun erbjuder sig att förmedla kontakten och hjälpa medborgarna att få en språkvän är att man tänker att det motverkar okunskap, fördomar och segregation. Man vill också konkret hjälpa människor att hitta vänner utan att begränsas. 

Rent praktiskt går det till så att man anmäler sig på Strängnäs kommuns hemsida. Där kommer man sedan att matcha ihop personer som man tror kan passa tillsammans. Första gången träffas man tillsammans med en representant från kommunen. Sedan delar man varandras kontaktuppgifter och bestämmer i fortsättningen själva vad man ska göra när man ses. Det kan till exempel vara att fika, ta en promenad eller att utforska ett gemensamt intresse genom att gå en kurs eller besöka ett museum.

Genom föreningsmatchning hjälper kommunen också människor att träffa andra med liknade intressen. Som nyanländ kan man anmäla sig för att få kontakt med en viss typ av förening. Kommunen kan sedan matcha de här personerna med de föreningar som har anmält sitt intresse för att blir språkvänner.

Läs även:

Lämna ett svar