Lärorika promenader – ”Hundarna är jätteglada!”

av Katrin Nilsson
Hundpromenaden börjar vid Djurhuset i Mariefred.

– Det handlar inte om att vara bra eller dålig utan om att se möjligheten till ett bättre vardagsliv, säger hundinstruktören Nita Walldau Wallin, som har hundpromenader i Mariefred där alla kan delta.

Det är en kulen, lite ruggig dag när en livlig samling med entusiastiska hundar och deras mattar samlas utanför Djurhuset i Mariefred. Dagens promenad med hundinstruktören Nita ska gå av stapeln.

Så här i början när man samlas är det mycket liv och en hel del skällande, men så fort man kommer igång med promenaden blir hundarna lugnare. Alla börjar gå upp mot idrottsplatsen. Nita berättar att man tar olika vägar varje gång så att det ska bli omväxling. Ganska snart stannar Nita för att göra den första övningen som helt enkelt bara är att få hundarna att lugna ned sig och sätta sig ner. 

– Det är bra att ha med sig en tub med ost. Att de får slicka på något ovanligt gott har en lugnande inverkan och får dem att fokusera förklarar hon. 

Nita Walldau Wallin med labradoren Siri.

Nita är verksam i Svenska hundklubben där hon har valpkurser, men nu håller hon också på att utbilda sig till instruktör inom valp, unghund och vardagslydnad på Hundens hus i Stockholm. I maj när hon tar examen ska hon öppna eget och ägna sig åt hundkurser i Mariefred. Eftersom hon snart går i pension ser hon möjligheten att så småning-om jobba med det här på heltid.

– Jag vill arbeta med hundar. Det tycker jag är absolut roligast. 

När Nita tänkte på att starta sin verksamhet kom hon på idén med hundpromenader. Det kunde vara ett roligt sätt att hjälpa de som behöver lite stöd och utbildning för att få en bättre vardag med sin hund. Hon tänker att det finns ett behov bland hundägare att på ett enkelt, lättillgängligt sätt komma igång med träningen tillsammans med sin hund.

– På den här promenaden börjar vi helt med vardagslydnad, att gå tillsammans med andra hundar, att ha ordning och reda i trafiken, att hunden inte ska gå och dra i kopplet. 

Det är människans upp-gift att se till att det här ska gå bra, berättar Nita. 

– Vi människor ska till exempel se till att hunden slipper gå och dra i kopplet. Det handlar om att jag som människa lär hunden hur man kan hantera olika situationer. Det är inte så himla lätt, men det finns jättemånga bra övningar för att få det här att fungera. 

Målet med hundpromenaderna är att man ska få en trevlig vardag med sin hund. 

– Vi promenerar och stannar tre till fyra gånger för att göra övningar. Man får jobba under promenaden. Hundarna får lära sig att inte dra i kopplet. De ska gå ett nära gående, eller fot, kalla det vad du vill. Det viktiga är att gå avslappnat trots störningar. 

Sedan gäller det egentligen bara att man ska få en bra kontakt med din hund. Som människa behöver man öva på förmågan att kommunicera. Att lära sig nya saker är egentligen inte svårt för hunden, betonar Nita. 

– Det handlar om att husse och matte ska vara tydlig i sina instruktioner. 

Nitas dotter Elin Walldau och barnbarnet Lovis med Nitas ena hund Troja.
Ann-Marie med pudeln Melvin.
Nita Walldau Wallin med sitt barnbarn Molly och labradoren Siri.

De hundpromenader som varit hittills har varit mycket uppskattade.

– Alla hundar kan delta, från grand danois till chiuaua. De som har varit här tyckte att det var jätteroligt. ”Gud vad vi har lärt oss och oj vad hunden är trött!” Den reaktionen är det. De är väldigt nöjda. 

Att hunden är lite matt när promenaden är slut är ett gott tecken. Då har den förmodligen lärt sig nya saker och haft roligt. 

– Hundarna är jätteglada. Om hundarna är trötta som sjutton efteråt är det den bästa belöningen. Då har de fått jobba. De har haft en aktivitet som tröttat ut dem, så de är nöjda.

Även om man tänker att man är van hundmänniska kan det vara svårt ibland. Nita tänker att det är bra för alla om man släpper prestigen. Nita vill att det ska vara en positiv upplevelse för alla att vara med på promenaden eller gå en kurs.  

– Det funkar inte alls för mig allting heller. Jag tänker att det är bra ifall man mjuknar i sin attityd till sig själv. Då kan man upptäcka nya saker, ha roligt med sin hund och utvecklas. 

Läs även:

Lämna ett svar