Fullspäckat år för Åkers hembygdsförening

av Katrin Nilsson
Årets stora evenemang blir ”Museets dag” 27 maj, då man öppnar Bruksmuseet för säsongen och presenterar en ny utställning ”Krutbrukets historia”.

Åkers hembygdsföreningen kommer under året både att presentera, föreläsare, fira sedvanligt valborgs- och midsommarfirande, samt ha en utställning och en nyutgiven bok om krutbruket. 

Nu i februari kommer Åkers Swedens vd Jörgen Hedström och berättar både om företagets verksamhet genom tiderna och hur man ser på framtiden. ”Hur går det för bruket? Bra! sägs det…” heter föredraget. 

Bruksmuseet får också besök av författaren Gellert Hardi-Kovacs, som har skrivit boken ”Hemligast av alla C-byrån”. Detta är ett av vårt lands genom tiderna hemligaste verksamheter. I boken beskriver Gellert Hardi-Kovacs hur C-byrån som instiftades 1939 bedrev spionage fram till 1945.

Verksamheten på C-byrån har i efterhand blivit mycket omdiskuterad. Gellert Hardi-Kovacs beskriver en del av det som försiggick bakom stängda dörrar. Under 1939 till 1945 spionerade C-byrån på eget bevåg både inom och utanför Sveriges gränser. Efter kriget ställdes många frågor om verksamheten som gällde bland annat de nära kontakterna med tysk underrättelsetjänst under kriget.

Det blir flera evenemang i Engelska parken i Hembygdsföreningens regi. På valborg blir det fackeltåg från Folkets hus till parken, där man kan delta i firandet med traditionell vårbrasa, diktläsning och sång. På midsommar kan man vara med och klä stången. Sedan blir det dans, musik, lekar, tipspromenad och mycket annat. 

Årets stora evenemang blir ”Museets dag” 27 maj, då man öppnar Bruksmuseet för säsongen och presenterar en ny utställning ”Krutbrukets historia”. Här kommer man också att kunna köpa Bruksmuseets nyutgivna bok ”Åkers krutbruk 1552 till 1992”. 

Läs även:

Lämna ett svar