”Parterapi live” när två kultmusiker delar scen på Skottvångs grufva

av Katrin Nilsson
Eric Palmqwist och Ulf Stureson spelar tillsammans på Skottvångs grufva. Foto: Privat

– Vi är inte ihop men det blir ändå lite som parterapi när jag och Ulf uppträder tillsammans, berättar Eric Palmqwist, som tillsammans med Ulf Stureson spelar och samtalar om livets rosor och törnen medan de framför några av de många låtar de gjort under sina omfångsrika musikkarriärer. 

Skottvångs grufva är en av Erics favoritställen att spela på. Foto: Privat

Det började en kväll i Sandviken.

– Jag hade en spelning i Sandviken. Jag frågade om Ulf ville hänga på och lira och det blev så kul. Det var roligt att fronta båda två. 

Nu har de gjort några framträdanden tillsammans under hösten och vintern. Varje kväll blir unik eftersom de improviserar mycket av snacket mellan låtarna. 

– Det är en oregisserad föreställning. Vi sitter på scenen, spelar våra låtar och pratar om allt möjligt. Det som är kul är att det har blivit så att vi ställer varandra lite till svars. Vi kan fråga ”vad handlar den här låten om då?” Det blir ganska roligt. Vi sitter ju bara med varsin gitarr.

På det sättet kan alla ämnen från deras långa liv och karriärer komma att avhandlas under kvällen. Erics senaste tre album ”En halv gris kan inte gå”, ”Hej då” och ”Värmen” tar upp teman som missbruk, skilsmässa och om hur livet ibland kan vara extra svårt på en rad olika sätt.

– Det är ganska många låtar om den lite mörkare delen av livet. Även om det också finns en slags svart humor med, handlar det mycket om misslyckanden. 

Eric Palmqwist har även en framgångsrik solokarriär. Foto: Johan Bergmark

Eric betonar att det inte är en deprimerande föreställning. De tar upp frågor som är allmänmänskliga och berör många. 

– Det är lite allt möjligt men det är ingen deppfest. Jag tänker att vi är människor allihop.

Under den här kvällen har man också chansen att få reda på i vilket sammanhang de olika låtarna kom till, sådant som man inte får veta om man bara lyssnar på Spotify.

– Vi kan berätta att den där låten skrevs där och därför. Det kanske man inte visste. På det viset blir det väldigt roligt och naket på något sätt. 

Eric tycker att samarbetet och formen för de här spelningarna har funkat bra och gjort det roligt att uppträda. 

– Vi har någon slags oröd tråd. Det är improviserat, men det finns en tanke med det. Vi vill att det ska vara lite så där oregisserat. Under de här spelningarna har vi lärt känna varandra på scen också.

Eftersom både Ulf och Eric har gjort ett stort antal album var finns det en betydande låtskatt att välja från. En av Erics kompositioner som de kommer att framföra är ”Kom en liten stund” som kanske är hans kändaste låt. 

Förutom att spela kommer Eric Palmqwist att visa sina målningar på Skottvång 11 mars. ”Kom” heter konstverket i bild.

Sedan kommer de att spela låtar från Ulfs album ”I overkligheten” som finns med på Sonics lista över de 100 bästa svenska musikalbumen genom tiderna. Den kom 1996 och i år ger Ulf också ut demoversionen. Ulf Sturesson har förutom sin solokarriär spelat med bland andra ”Traste Lindéns Kvintett”.

Eric har spelat med Monostar och EP:s Trailer park och har även en framgångsrik solokarriär. En av Erics låtar som de kommer spela är ”1994”, som han släppte förra året. 

– 1994 handlar om ett yngre jag egentligen. Vi kom från Gotland och flyttade upp till Stockholm med popstjärnedrömmar. Låten tar sitt avstamp där. Det är också de som hände i världen då som jag sjunger om, Kurt Cobain och den där sommaren med fotboll. Det är någon slags tidsdokument. Man tittar tillbaka på sitt yngre jag och kanske också ett annat Sverige.

På lördag när Ulf och Eric spelar på Skottvång finns också chans att se några av Erics tavlor. Ganska nyligen har han nämligen börjat måla. Det var förra året som han hade sin första utställning och nu är arbetet med bildkonsten en viktig del av hans liv. 

Spelningen på Skottvång är den sista i den serie av framträdanden som Eric och Ulf gör just nu. Sedan får man se ifall det blir någon fortsättning någon gång i framtiden. Det kan vara en unik spelning nu på lördag. 

Eric har spelat på Skottvångs grufva några gånger tidigare. 

– Det är kanske ett av mina favoritställen i hela Sverige och spela på. Pelle och Maria som driver Skottvång är sådana musikälskare. Det finns en historia och tradition av att gilla musik. Stället andas live. 

Nu ser han fram emot att spela där på lördag.

– Jag tycker alltid man får väldigt fint omhändertagande. Publiken brukar också vara intresserad och lyssnande. Det är bara härligt att vara där. Logen är också jättefin. Det borde finnas fler sådana ställen.

LÖRDAG 11 MARS 2023 KL. 19:00–22:00
Eric Palmqwist & Ulf Stureson – Skottvångs grufva 

Läs även:

Lämna ett svar