Efterlängtad pusselmarknad i Mariefred: “Man slappnar av samtidigt som hjärnan gnistrar”

av Malin Rosén
Filippa Werner Freed var glatt överraskad över hur många som kommit redan första timmen.

I helgen hölls årets första pusselmarknad i Mariefred. Det var tredje gången efter premiären i fjol och nu har pusselentusiasternas marknad blivit ett stående och efterlängtat fenomen. Besökarna och köparna vällde in i lokalerna och pussel byttes och såldes i rasande fart. 

Robin Jonsson pusslar varje dag och ska delta i pussel-SM i augusti.

Filippa Werner Freed är arrangör för marknaden och har pusslat sedan hon var liten. Hon bor utanför Mariefred på landet och är egenföretagare inom akupunktur och energimedicin. Under pandemin var hon tvungen att lägga ner sin verksamhet på grund av att människor var rädda för smittorisken. Då tog pusslandet fart och när hon insåg att det fanns ett behov att mötas och utbyta pussel istället för att skicka efter dem, bestämde hon sig för att anordna en pusselmarknad. – Nu är det tredje gången vi har den. Vi kör två gånger om året, vår och höst. Pusselmarknaden tog fart under pandemin och helt plötsligt fanns det ett enormt utbud. Då skickade vi till varandra, men det var inte så miljövänligt och då ville jag se om det funkade med lokal istället. Det blev väldigt uppskattat första gången, majoriteten kom tillbaka andra gången och nu var iallafall fyra av dem med, så det känns kul, säger Filippa.

Sedan pandemin har intresset för pussel växt sig stort även bland unga, menar Filippa. Tidigare var det mest äldre som pusslade men nu har pusslandet brett ut sig och blivit så stort att det till och med har etablerats ett SM och VM i pusslande. Robin Jonsson, som var en av säljarna vid pusselmarknaden, började pussla under pandemin och ska nu delta i pussel-SM i augusti.

Berit Johannessen tycker att det är roligt att pusslet får nytt liv istället för att man köper nytt.
Tina Wallén tyckte att det var roligt med så många besökare och hade själv köpt några pussel vid marknaden.

För Filippa är dock tävlingar inget av intresse. Hon gillar det prestigelösa i att kunna bygga något som sedan raseras och kan skickas vidare för att glädja någon annan. Hon tror att många dras till pusslandet för att det blir en form av meditation och samtidigt en stillsam aktivitet i en hektisk vardag.

– Jag tycker att det är skönt att sitta med något själv på kvällarna. Jag tror att de flesta av oss behöver varva ner efter dagen och använder pusslandet som en slags meditation. Det är många pensionärer som pusslar, men jag tror att det fungerar bra på alla. Man slappnar av samtidigt som hjärnan gnistrar och man märker att man blir bättre och bättre och lär sig snabbare, säger Filippa.

På sommaren pusslar Filippa mindre för att hon är ute större delen av dagarna men på kvällarna tycker hon att det är skönt att sitta med någonting själv. Nu kommer hon kanske börja pussla mindre för att starta sitt företag igen, men det återstår att se när.  

Under helgen kom både barn, vuxna och gamla till marknaden för att köpa pussel och Filippa tycker att det är roligt att se vilken bra effekt det har på människor. För ett äldre par, där den ena hade begynnande demens har pusslandet visat sig hjälpa för att upprätthålla minnet. 

Yvonne Holmén började pussla under pandemin och har fortsatt sedan dess.

Nästa pusselmarknad kommer att hållas i slutet av september och Filippa hoppas att succén fortsätter att hålla i sig. 

– Jag fortsätter så länge som folk vill komma. Sedan har jag en dröm om ett litet pusselcafé, men pusslarna säger att man inte ska blanda pussel och kaka, så det kanske jag får utveckla på annat sätt. Kanske en liten pusselgrupp på biblioteket. Jag tror på pusslandets roll för vår hjärnhälsa. Så stressade som människor är idag, behöver man göra något där man använder sina sinnen, men inte med samma tempo som i övriga livet, säger Filippa.

Läs även:

Lämna ett svar