Konstverk vid Magiska stigen stulna

av Katrin Nilsson
Stölden av de sju konstverken har polisanmälts och konstnären Amalia Årfelt har kontaktats.

Flera konstverk vid den populära Magiska stigen i Strängnäs är stulna. Det var på torsdagen som man upptäckte att sju av konstverket var borta. Dessutom satt några andra av figurerna löst. 

Konstverken vid Magiska stigen är gjorda i olika material, men samtliga som nu stals var tillverkade i brons. Händelsen har polisanmälts och man har också kontaktat konstnären Amalia Årfelt. Kulturkontoret gör nu en plan för att man ska kunna återställa stigen. 

Magiska stigen ligger på Långberget. Konstvandringen vänder sig specifikt till barn och är mycket populär. De flesta konstverken är gjorda Amalia Åberg som fått idéer och inspiration från barnen på Trollskogens förskola. Bland annat har de haft workshops tillsammans. Några verk som bygger på idéer från barnen är enhörningen, glassen, snigeln, blomman och fiskarna.

Stigen började ta form 2020. Då var det konstnären Eva Fornåås verk ”Fröken flinga och Lövharen”. som var först ut. Amalia Årfelt skapade sedan övriga figurer vid stigen. Sammanlagt fanns det 21 konstverk varav sju nu är stulna.

Magiska stigen ligger på Långberget i Strängnäs. Konstvandringen vänder sig specifikt till barn och är mycket populär. Foto: Privat

Idén till Magiska stigen kom från Catharina De Geer (KD), som lämnade in en motion där hon föreslog att man skulle skapa en sagostig för hela familjen. Den växte sedan fram med dansmöss, ormar, pussgrodor, enhörning med flera figurer.

Konstnären Amalia Åberg valdes ut till uppdraget genom att delta i en tävling. Hon vann med förslaget ”Dansmössen på bal”. Hennes konstverk har ett festtema med dansmössen och kalasharen.

Sju av konstverken är nu stulna. Några av de övriga har förövarna försökt ta loss men misslyckats. Ett av dem är förstört och samtliga konstverk som drabbats av åverkan har nu tagits om hand av kommunen. 

Läs även:

Lämna ett svar