Erika vill skapa rörelse i kropp, själ och samhälle

av Jennifer Lundkvist
Ett av Erikas viktigaste budskap är att göra det som kroppen behöver. Du ska inte bara träna för att bli smal eller förbränna kalorier, utan för att helt enkelt må bra.

Med en lång erfarenhet inom hälso- och medievärlden startade Erika Träningsrevolution för att förmedla sitt budskap om att träning och hälsa innebär så mycket mer än att räkna kalorier.

Erika Kits Gölevik är tränaren, yogaläraren och journalisten som har blivit ett stort namn inom hälsovärlden. Med över elva tusen följare på Instagram inspirerar hon till aktivitet och rörelse där kroppen avgör vad den behöver. Ibland behövs hård intervallträning för att göra sig av med stress, spänningar och överbliven energi, och ibland behöver man få energi genom exempelvis en promenad eller massage.

– Det handlar om att känna vad kroppen behöver här och nu och inte bara göra av med kalorier, säger Erika.

Hon berättar att den svenska folkhälsan blir allt sämre och att allt vi uppmanas till i media uppenbarligen inte fungerar i praktiken.

– Vi kan fortsätta prata om avancerade träningsprogram, men hade de funkat så hade vi inte varit där vi är idag.

Erika arbetade tidigare som chefredaktör för svenska Women’s Health, men sa upp sig efter att hon börjat känna att branschen skavde litegrann.

– Träning och hälsa handlar hela tiden om ”gör det här för att gå ner i vikt och bli smalare”. Men det handlar om så mycket mer.

Erika flyttade till Mariefred för 13 år sedan och driver idag Träningsrevolution. Här på en strandpromenad tillsammans med hunden Luna.

För att få ut sitt budskap startade hon Träningsrevolution. Erika samarbetar idag med Strängnäs kommun där hon infört ”hälsokvarten” som innebär att man ger sig själv 15 minuter om dagen till att känna efter vad man behöver här och nu. Det hoppas man ska skapa förebyggande arbete mot sjukskrivningar genom att ta hand om både kropp och själ.

– Jag känner mig superglad över det samarbetet, berättar Erika stolt.

Det finns idag många arbetsplatser som vill satsa på hälsa men där man fokuserar på siffror och budgetar. Att gå ett visst antal steg per dag och tävla mot sina kollegor är ett exempel. Men Erika menar att vi måste göra det som kroppen behöver och ta hand om den som ett husdjur.

– Kela, lek och gulla med den, men glöm inte att den också behöver gå ut och gå ibland.

Något som Erika jobbar mycket med är retreats och tysta dygn. Det är ett sätt att låta kroppen bara vara och låta alla känslor komma upp till ytan.

– Jag var själv på en retreat där man började med att vara tyst och insåg hur skönt det var, utan mobil och allting, säger Erika. Det blir som en reset, en omstart. Man blir lugn och full av energi.

På Erikas retreat med tyst dygn får människor komma i kontakt med sig själva i både kropp och själ. Foto: Erika Kits Gölevik.
På Erikas retreat med tyst dygn får människor komma i kontakt med sig själva i både kropp och själ. Foto: Erika Kits Gölevik.
På Erikas retreat med tyst dygn får människor komma i kontakt med sig själva i både kropp och själ. Foto: Erika Kits Gölevik.
På Erikas retreat med tyst dygn får människor komma i kontakt med sig själva i både kropp och själ. Foto: Erika Kits Gölevik.

Hon började senare anordna egna retreats dit man kan komma och lämna ifrån sig mobilen, vara ute i naturen och meditera.

– Det finns ett motstånd kring att släppa allt. När allt ljud försvinner, vad finns då kvar? Att känna en känsla och låta den gå genom kroppen. Då blir det ofta som en våg som kommer över en, och man kan känna av den rent fysiskt också.

De som har varit på en retreat säger att de får hjälp att lossa på knutar, bli påminda om att de duger som de är och hitta tillbaka till sig själva.

– Vi måste sluta vara rädd för våra känslor. Det är inte så enkelt som det låter, det är ett livslångt arbete.

Erikas bästa tips är att ”röra dig som du vill känna dig”. Rör du dig mjukt blir du lugnare och om du boxas eller springer intervaller så får du istället lite jädraanamma.

– Byt ut långsiktiga mål mot kortsiktiga, avslutar Erika. Att tänka på vad du har för mål i juni är för långt bort, det motiverar inte, men att tänka vad du kan göra här och nu är lättare.

Läs även:

Lämna ett svar