Marie välkomnar alla att vara med på möte om nattvandring

av Katrin Nilsson
Nattvandrarna i Mariefred är en del av ett rikstäckande verksamhet, nattvandring.nu.

Marie Hammarsten hoppas att många har möjlighet att komma på informationsmötet om nattvandring i Mariefred. Det finns ett stort behov tycker hon.

– Vi vet att vi behövs, för det har vi sett när vi varit ute. Det finns ungdomar som inte alltid har någon att prata med och som vuxen behöver man visa att man är en bra förebild också.

Hela Mariefred är välkomna att vara med på mötet, hälsar Marie Hammarsten. Foto: Privat

På mötet kommer förutom Mariefreds nattvandrare finnas möjlighet att träffa polisen och kommunens trygghetssamordnare. Dessutom kommer Janne Lundholm som startade upp hela konceptet med nattvandring att vara med och berätta om sina erfarenheter. 

Nattvandrarna i Mariefred är en del av ett rikstäckande verksamhet, nattvandring.nu. Den startade 2008 men idén kom alltså ursprungligen från Janne Lundholm på 90-talet. Ambitionen är att skapa ett större vuxenengagemang för barn och unga.

Marie har själv nattvandrat i många år och berättar att de ofta får väldigt positiva reaktioner när de är ute.

– De är jättetrevliga ungdomar och de tycker att ”vad kul att ni är här” och man kan stå och snacka med dem. Det är jättepositivt, verkligen.

Ibland kan det också vara stökigt.

– Ofta på Valborg och skolavslutningar är många ute. En del tar sin första fylla. Då är det väldigt viktigt att man är närvarande. Jag kan inte säga vad vi har gjort, men ibland skulle det kunnat gått riktigt illa om vi inte hade funnits där. 

Att nattvandra är också väldigt trevligt vill Marie understryka. 

– Vi går och snackar. Du träffar nya människor. Jag kände ingen av dem som är med i den där gruppen innan. Man får ta en promenad som ger motion samtidigt som man lär känna vår stad. 

På det sättet blir det här en möjlighet att skapa nya kontakter både med ungdomar och de som man nattvandrar med. 

Alla bestämmer själva vilka vandringar som de ska göra.

– Vi brukar kolla var flest personer rör sig. Det är lite olika, men man kan ju gå var man vill egentligen. Man bestämmer själv. 

“Att nattvandra är också väldigt trevligt”

De brukar ses någonstans i stan.

– Det varierar hur länge man behöver vara ute.  Vi kanske säger att vi är ute i två timmar men sedan kanske man behöver stanna längre ifall det händer någonting. Eller så går man hem efter en timme ifall det är lugnt. De olika. Det viktiga är bara att man finns?

Mötet den 16 mars är för alla understryker Marie.

– Det är inte alls bara för dem som vill nattvandra, utan för alla. Tanken är att ge de som kommer lite mer insyn i nattvandringen såklart eftersom Janne som startade det här 1998 kommer och pratar lite. 

Sedan kommer alltså också polisen och kommunens trygghetssamordnare. 

– Jag vet inte exakt vad vi kommer ta upp då, men vi vill nå ut till så många ungdomar, föräldrar och pensionärer, som möjligt. Det är alla helt enkelt. Hela Mariefred är välkomna att vara med. 

Syftet med mötet är helt enkelt att ge större förståelse för vad nattvandring är. 

– Jag vill att människor ska veta vilka vi är och hur vi samarbetar med andra. Man kanske tänker att det är bara en liten grupp i Mariefred, men vi är en del av den här organisationen Nattvandring.nu och vi finns i hela Sverige. 

 

Möte om nattvandring

Den 16 mars kl. 19.00 Munkhagskyrkan i Mariefred

Läs även:

Lämna ett svar