Röda korset utbildade föräldrar i första hjälpen

av Jennifer Lundkvist
Elisabeth Thor Sörensen från Röda korset visade hur man behandlade stora blödningar, medvetslöshet, luftvägsstopp och hjärtstopp. Om ett barn drabbas av hjärtstopp ska du alltid göra fem inblåsningar innan du börjar med HLR.

Att kunna första hjälpen kan rädda liv och i onsdags bjöd Röda korset in föräldrar till en gratis utbildning i HLR. Som förälder kan du tack vare första hjälpen rädda barn som drabbats av hjärtstopp eller andra livshotande tillstånd. Därför bjöd Röda korset in föräldrar till Familjecentralen i Strängnäs för att utbilda föräldrar i HLR på barn.

I Sverige erbjuder Röda korset lärarledda utbildningar såväl fysiskt som digitalt, samt bland annat även webbkursen Våga rädda liv och första hjälpen-appen.

– Varje år når vi tiotusentals personer, inte minst tusentals småbarnsföräldrar, säger Fredrik Palmqvist, som är verksamhetsutvecklare på Svenska Röda korsets utbildningsenhet.

Eftersom många händelser sker utanför sjukhusmiljö, antingen i hemmet eller på allmän plats, är det viktigt att det finns anhöriga och medmänniskor som kan hjälpa till. Deras kunskaper kan vara livsavgörande och hjälpa en drabbad fram tills ambulans och vårdpersonal har hunnit till platsen.

– Den första insatsen är många gånger helt avgörande. Den görs ofta av närstående eller kollegor. Att vi utbildar i första hjälpen och HLR handlar om att ge förstahjälparen så bra förutsättningar som möjligt för att hjälpa till.

Kedjan som räddar liv. Källa: Svenska Röda korset.

Fredrik berättar att det är viktigt att först och främst identifiera att en person behöver hjälp och därefter våga hjälpa till och ge HLR. Att ge HLR skadar inte personer mer än eventuellt ge brutna revben.

– Det viktigaste av allt är att våga göra något, säger Fredrik.

Hundratusentals personer utbildas varje år inom HLR på alltifrån arbetsplatser till skolor. Det är bra att ha kunskap om vilka kännetecken som finns för olika allvarliga tillstånd. Ett barn som får luftvägsstopp tar sig till exempel ofta mot halsen, blir blek och blå om läpparna, ofta får de också en stirrig blick.

Det är väldigt ovanligt att barn drabbas av hjärtstopp, men de kan istället drabbas av andra livshotande situationer. Om barn drabbas av hjärtstopp är det oftast orsakat av syrebrist, exempelvis i samband med luftvägsstopp eller drunkningstillbud. För barn är drunkningstillbud, trafikolyckor, förgiftning, fallolyckor och luftvägsstopp bland de mest frekventa olyckorna.

– HLR är mentalt och fysiskt krävande. Kunskapsmålen i grundskolan ger oss vägledning från när det är lämpligt att introducera HLR för barn, dvs från årskurs 7–9. Däremot kan barn från tidig ålder lära sig att våga agera.

På Familjecentralen i Strängnäs utbildade Röda korset föräldrar i HLR på barn. Att kunna HLR kan rädda liv och är något man regelbundet bör utbilda sig i.

Om ett barn blir livlöst ska du i första hand försöka få kontakt med barnet genom lättare skakningar, tilltal eller liknande. Därefter kontrollerar du andningen genom att lägga en hand på barnets panna och två fingrar (ett finger på en bebis) under hakspetsen. Lyft sedan hakan och böj huvudet bakåt – på bebisar lyfter du endast hakan. Se, lyssna och känn sedan efter normal andning.

När du utför HLR på spädbarn upp till ett år tar du ett djupt andetag, gapar stort och sluter dina läppar runt barnets näsa och mun. Därefter blåser du försiktigt in luft under 1 sekund och upprepar detta fem gånger. För barn mellan 1–18 år ska du täppa till näsborrarna med tummen och pekfingret och endast sluta dina läppar runt barnets mun.

Bröstkompressioner ska göras med två fingrar på den nedre delen av spädbarns bröstben och en eller två händer på större barn. På barn upp till 18 år växlar du mellan 15 kompressioner och två inblåsningar, till skillnad mot trettio som du gör på vuxna.

– Kan du inte barn-HLR kan du göra vuxen-HLR på ett barn, säger Fredrik. Det är inte skadligt och det är bättre att göra något än inget alls.

Avslutningsvis vill Fredrik uppmana alla till att våga agera.

– Ett av de större ”felen” är att vi många gånger väntar på att någon annan ska agera. Våga agera! Varje sekund är viktig.

Läs även:

Lämna ett svar