En klassiker i ny tappning

av Jennifer Lundkvist
Korv- och brödrundan startade som en lokal festival som hölls i Gula industrihuset i Stallarholmen. Foto: Rocco Gustafsson

Rekordmånga aktörer deltog i årets upplaga av Korv- och brödrundan. Det som började som en liten, lokal festival har blivit till en aptitrunda som sprider sig över hela Södermanland.

Södermanland är inte bara känt för sina slott och skärgårdsöar, det är också känt för sin makalösa mat med fisk, vilt och närproducerade råvaror. Sörmlands matkluster består av ett hundratal små företag som alla värnar om den lokala sörmländska maten. Här står kärlek, hantverk och passion i fokus för att producera, odla och tillaga kvalitetssäkrad, god och hantverksmässig mat.

Det vanligaste felet som svenskar gör när vi tillagar korv och bröd är att grilla för hårt och snabbt. Foto: Rocco Gustafsson
I år är rundan större än någonsin och den blir mer populär för varje år. Foto: Rocco Gustafsson

För att hylla hantverket och kvalitén bakom den traditionella rätten korv och bröd, startades Korv- och brödfestivalen i Stallarholmen. Det var Lasse Dahlén och Maria Printz som hade festivalen med grundidén att lyfta hantverket bakom bröd och bakom korv. Det lockade aktörer från hela landet som ville visa upp hantverkskorv, bageribröd, hantverksketchup och senap samt egenbrygd cider, must och öl.

Före pandemin lockade festivalen närmare 7 000 besökare. Sedan Sörmlands matkluster tog över arrangemanget och pandemin slog till har de fått tänka om. Istället för att alla aktörer utgår från Gula industriområdet är de istället utspridda över hela länet.

– Den började som en liten lokal fest i Stallarholmen, där man ville sätta fokus på hantverkskorv och hantverksbröd, säger Rocco Gustafsson, som är projektledare för Korv- och brödrundan.

Det nya upplägget innebär mer planering och struktur men resulterar också i att fler aktörer kan delta och i år är siffran rekordhöga 46. Det innebär såklart också fler besökare, men på en mer utspridd yta. Rocco berättar också att Gula industrihuset fortfarande är ett viktigt centrum.

– Sörmland är ett makalöst matland. Det är många som tittar på Sörmland för att det håller enormt hög kvalitet.

Men hur många varianter på korv och bröd kan man egentligen göra?

– Det finns färska korvar, nötkorvar och rökta korvar, berättar Rocco. Till och med kaninkorv har jag sett. För några åt sen fanns det trekantskorvar som sålde slut på några timmar! Maria Printz har också gjort korvgryta och korvpizza.

Rocco delar också med sig av det vanligaste felet som vi svenskar gör när vi tillagar korv och bröd.

– Det vanligaste är att man grillar för hårt och för snabbt. Korv och bröd är lite som att ”dra in en stökig kusin i finrummet”. Efter en fin middag och en lång sommarkväll kommer korven och brödet fram.

I Mariefred sken vintersolen när Annas Hembageri och Äta ost och deli öppnade för att visa sitt hantverk kring mat, bröd och godsaker. Totalt deltog mer än 45 aktörer utspridda på 32 platser i länet.
I Mariefred sken vintersolen när Annas Hembageri och Äta ost och deli öppnade för att visa sitt hantverk kring mat, bröd och godsaker. Totalt deltog mer än 45 aktörer utspridda på 32 platser i länet.
I Mariefred sken vintersolen när Annas Hembageri och Äta ost och deli öppnade för att visa sitt hantverk kring mat, bröd och godsaker. Totalt deltog mer än 45 aktörer utspridda på 32 platser i länet.

Under rundan får besökare uppleva skillnader mellan industritillverkade korvar och hantverkskorv. Även bröd, tillbehör och dryck är lokalproducerat och uppvisar en hög kvalité.

– Det är stor skillnad på korv och bröd – och korv och bröd, säger Rocco Gustafsson som är projektledare för Korv- och brödrundan.

Även platsen och samtalet är viktiga faktorer för matupplevelsen.

– Att stå där tillsammans med en korv i handen, utomhus. Man är mer rörlig och avslappnad än vid ett middagsbord. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Allt det spelar roll.

Med så många aktörer utspridda över hela länet är det nästintill omöjligt att hinna med allihop. Vanligtvis hinner man med en handfull av dem.

– Mitt rekord är tolv producenter på en runda, säger Rocco. Folk har mer koll och är mindre benägna att fara omkring, men vanligast är väl fyra.

På Annas hembageri i Mariefred bjöds det på fikabröd, must och matbröd. Äta ost och deli serverade sörmländsk ädelost med kolasås och sålde även lokalproducerad ketchup, senap och lökröra.

Läs även:

Lämna ett svar

Upptäck mer från Mariefreds tidning/Måsen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa