Lions anordnar stödkonsert för Ukraina

av Katrin Nilsson
Nykvarns musikkår kommer att uppträda tillsammans med Kulturskolans ungdomsorkester och Peter Asplund (på bild), Johan Boding, Lotta Arvidsson och Åsa Dellham. Foto: Jan Perneros

Nykvarns musiker ställer upp när Lions anordnar stödkonsert till förmån för Ukraina. Pengarna kommer att sändas direkt till Lions klubbar i Ukraina, berättar Solveig Terner från Lions i Nykvarn.

– Det är viktigt att hjälpa nu. De behöver till exempel generatorer eftersom så stor del av elen har slagits ut. 

Under vintern är det akut att ordna elförsörjningen där den har slagits ut. En stor del av den ukrainska infrastrukturen har förstörts och därför har Lions tagit initiativet att leverera generatorer till bland annat skolor och daghem. – Under vintern när det varit som mest krisartat har vi köpt in och skickat generatorer som vi försett skolor och sjukhus med. 

Lions fungerar så att man samarbetar med klubbar som man har över hela världen. Nu skickar man hjälpen till Lionsklubbar i Ukraina och Solveig menar att det är bra att man kan se exakt hur pengarna används. 

– Vi vet att det lämnas till rätt ställen så att pengarna kommer dit de ska. 

Det behövs mycket hjälp till Ukraina och idén till stödkonserten fick Lions i Nykvarn redan i höstas, men eftersom de bokat Qulturum på Allhelgonahelgen var det många av musikerna som inte kunde. Istället blev det den 18 mars och när MT/Måsen talar med Solveig den 9 mars är redan två tredjedelar av biljetterna sålda. 

Solveig Terner har varit med i Lions i 20 år. Foto: Privat

Till hjälp med arrangemanget har de fått Magnus Blom från musikkåren. Han har rekryterat de namnkunniga artisterna. 

– Magnus Blom har hjälpt oss med programmet och kontakt med artister, så det ska bli spännande att se hur det här landar. 

Nykvarns musikkår kommer att uppträda tillsammans med Kulturskolans ungdomsorkester och Peter Asplund, Johan Boding, Lotta Arvidsson och Åsa Dellham. Dessutom spelar Pivo, Rolf Larsson, Jylles trio och Panoplay Steelbands. 

I pausen blir det kaffe och kakor. 

– Biljetterna kostar 150 kronor, men vill man betala mer får man naturligtvis göra det, säger Solveig. 

Alla artister ställer upp gratis och kommunen erbjuder lokalen kostnadsfritt.  

Solveig har varit med i Lions i 20 år. Det var hennes man som gick med först och sedan blev hon inspirerad och började engagera sig. Nu jobbar hon med insamlingar till välgörenhet. Det finns ett stort behov i Ukraina och Lions har också skickat mycket hjälp till exempel till de som drabbats av jordbävningarna i Turkiet och Syrien. 

Ett annat sätt som Lions i Nykvarn samlar in pengar på är loppisar. I år startar de andra lördagen i maj och fortsätter fram till september. 

– Det blir lite i alla fall. Allt vi får in går till välgörenhet, så man är ganska nöjd när man ser hur mycket nytta de där pengarna kommer till. 

Solveig är glad och nöjd över de fina artister som ställer upp på välgörenhetskonserten. Nu är Solveig Terner förväntansfull. 

– Det ska bli spännande och roligt att vara där och se hur allt avlöper på lördag.

Läs även:

Lämna ett svar