Mona Skoglund – en positiv energi som dröjer sig kvar

av Barbro Holmberg
Fotograf Mona Skoglund i sin ateljé i Mariefred. Foto: Arkivbild/Bodil Lundeberg

Mona Skoglund 1940-2023 – Vi minns en pigg och aktiv kvinna, som har varit en central och betydelsefull profil i lilla Mariefred.

Mona föddes i Ystad och växte upp på flera olika platser i Sverige, som till exempel Eksjö, Boden och Stockholm. Hennes och de tre bröderna Björn, Claes och Lars pappa var militär, vilket medförde att familjen flyttade med jämna mellanrum. Under Stockholmsåren bodde familjen i Täby och skolgången för Monas del förlades till Djursholms Samskola. Efter avslutad utbildning i Sverige följde ett studieår i London under 1960-talets inledning.

Sedan slutet av 1960-talet har dock Mona varit Mariefred trogen. Hon, maken Rolf Skoglund och de tre barnen Michael, Lisa och Peter bodde först på Linkälla och därefter Fjelltorp, Hedlandet eller ”Södra sidan”, som det kallas i folkmun. Flytten gick senare till villan på Hammarvägen där Mona slog sig ned med barnen. Arbetsplatsen var Strängnäs kommuns samhällsbyggnadskontor, där den utbildade kartritaren fann sin plats. Byggnadsritningar var Monas specialitet och många kommunbor vände sig till henne med önskemål om ritningar inför om- och tillbyggnadsarbeten.

Fotointresset var stort och Mona anlitades ofta för att föreviga brudpar, studenter, barn och lucia-kandidater och allt annat som man ville spara inför framtiden. Den senaste lilla studion låg i Rådhusets sidobyggnad, där Turistbyrån nu håller till och dit sökte sig många för hjälp med körkortsfoton eller bara för en pratsund. Mariefredskalendern blev en av Monas gåvor till eftervärlden och den senaste gavs ut till julen 2022. Mona var också en av eldsjälarna under det reklambladet ”Måsens” barndom, där hon var dess självklara fotograf. Tidskriften utvecklades senare till ”Mariefreds Tidning Måsen”.

Monas fotointresse var stort och hon anlitades ofta för att föreviga brudpar, studenter, barn och lucia-kandidater. Foto: Arkivbild/Bodil Lundeberg

Monas engagemang och frivilliga insatser har varit otaliga under åren. Med tre idrottande barn blev hon en självklar centralgestalt i IFK, där hon bland annat deltog i korpfotbollsmatcher, var lagledare för barnens olika lag i bollsporter och vurmade för ungdomarnas friidrott. Mona var en av dem som stod på barrikaderna och protesterade i samband med Vita skolans rivning 1980 och hon var också aktiv i ”Fria Mariefred” – den förening som bildades strax därefter. Hon var aktiv medlem i Mariefreds hembygdsförening där hon främst, med sin omfattande kompetens, verkade i plan- och byggnadsgruppen. Mona var också politiskt aktiv i den lokala Moderatföreningen.

Vi är många som minns Mona som en sportig och aktiv kvinna och hon hade fyllt 70, när hon bestämde sig för att ansluta sig till det lokala ”gymmet”. Vännerna vittnar om skidturer och fjällvandringar och bad i iskalla fjällsjöar. Det sista doppet lär för övrigt ha företagits i Mariefreds Strandbad i november i fjol. Vidare har jag tagit del av berättelser om kärleken till golfen och golfresorna söderut har varit många. Den senaste gick till Italien under våren 2022. Resor med väninnor till hotell, gästgiverier och spaanläggningar i kulturella omgivningar och miljöer är något som nämns i de samtal jag har haft med dem som stod Mona närmast, liksom hennes härligt barnsliga behov av att göra ”snöänglar” ända in i det sista.

Berättelserna som jag tar del av andas kärleken till barnen, förkärlek till friluftsliv och utevistelse, idel positivitet, envishet, lojal vänskap, rak och tydlig kommunikation och ett skarpt intellekt.

Monas yngre bror beskriver hennes personlighet på följande vis: ”Du var tvungen att ge upp då det inte längre fanns medicin som kunde hämma din cancer, som du så länge hade kämpat med, ja ända från seklets början. Men trots din sjukdom kämpade du med en fantastisk livslust, glädje och envishet, som gjorde din närmaste omgivning både varm och omslutande och den envisheten gav dig energi och framåtanda i allt du företog dig.”

Mona somnade in efter en länge tids sjukdom – torsdagen 26 januari 2023 – i villan belägen vid Gripsholms golfbana och barnen var ständigt närvarande den sista tiden. Vi är många som är övertygade om att hon då var mycket nöjd med sitt liv, som förmodligen förlängdes med många år tack vare grundkondition, kärleken till ett aktivt friluftsliv samt en alltigenom positiv och stark inställning till Livet.

När Mona nu säkert fortsätter att göra snöänglar, minns vi henne tydligt med perfekt skärpa och sannerligen i färgfilm.

Tack, Mona!

Läs även:

Lämna ett svar