Telia stänger ned kopparnätet i Strängnäs och Nykvarns kommun

av Katrin Nilsson
I Strängnäs och Nykvarn slutar kopparnätet fungera 30 november 2023.

Telia avvecklar successivt kopparnätet i Sverige och nu har turen kommit till Strängnäs och Nykvarn. Enligt uppgifter från Telia ska alla hushåll som berörs av nedstängningen ha möjlighet att ansluta sig till fibernätet eller använda en mobil uppkoppling. 

Enligt lagen så ska alla som bor på en permanent adress ha tillgång till telefoni och bredband med 10 Mbit/s. Telia har när de stänger ned kopparnätet gjort en bedömning att alla som är berörda har möjlighet att få en mobil uppkoppling eller ansluta sig via fiber. 

Nedstängningen sker successivt i hela landet och kopparnätet beräknas vara helt borta 2026. I Strängnäs och Nykvarn slutar kopparnätet fungera 30 november 2023 och Telia uppmanar nu alla berörda med fast telefoni eller bredband som använder Telias kopparnät att innan dess skaffa ett annat abonnemang. 

De största leverantörerna av fiber i Strängnäs är

  • Fibra (SEVAB Nät AB)
  • Telia (Zitius och Skanova)
  • Open Infra (tidigare Stadsnätsbolaget)

De största leverantörerna av fiber i Nykvarn är

  • Telia
  • Telge
  • Open Infra

Under 2023 kommer leverantörer av fiber att kontakta merparten av dem som nu förlorar sin kopparnätsuppkoppling och erbjuda sina tjänster. 

Enligt Strängnäs kommun kommer majoriteten av de som berörs av nedläggningen av kopparnätet ha möjlighet att skaffa fiberuppkoppling istället. Eftersom leveranstiden för fiberuppkopplingen kan vara lång uppmanar nu Strängnäs kommun alla som berörs att vara ute i god tid. Har man inte tillgång till fiber så ska man enligt Telias bedömning ha tillgång till en uppkoppling via det mobila nätet. Upplever man att så inte är fallet kan man kontakta Telia för att få förslag på hur problemet ska lösas. 

Strängnäs kommun

För frågor om avvecklingen kan du mejla kommunens bredbandsstrateg: goran.hedstrom@strangnas.se

För frågor om fiberanslutningar eller mobila lösningar hänvisar Strängnäs kommun till de olika aktörerna på marknaden.

Telia har särskilda nummer för de som berörs av nedstängningen

Privat: 020-55 11 69

Företag: 020-30 50 50 (val 5)

Telekomguiden är en operatörsneutral kundtjänst som kan ge dig opartisk information och rådgivning. Besök Telekomguidens hemsida, maila till info@telekomguiden.se eller ring på

010-130 79 00, vardagar klockan 9.00-15.00.

Om du har frågor eller upplever att du inte erbjuds nya tjänster från någon operatör kan du kontakta Post- och Telestyrelsen, PTS.

Läs även:

Lämna ett svar