Vasaspelen – en av höjdpunkterna under nationaldagsfirandet

av Katrin Nilsson
Vasaspelen är i år en del av 500-årsresan, som bjuder på ett extra stort firande på nationaldagen.

Ännu en gång uppförs Vasaspelen vid domkyrkan i Strängnäs. Den här gången blir det musikteater när ”Fru Marianne och herr Wasa” tar ton under nationaldagsfirandet.

Kungaparet kommer till Strängnäs och deltar i festligheterna. Foto: Pontus Lundahl/Kungl. Hovstaterna

Jubileumsföreställningen ”Fru Marianne och herr Wasa” innehåller nyskriven musik av Eric Skarby. För regin står Charlotta Huldt och som vanligt kommer föreställningen framföras utanför domkyrkan. 

Vasaspelen är i år en del av 500-årsresan, som bjuder på ett extra stort firande på nationaldagen. Då kommer också kungaparet till Strängnäs och deltar i festligheterna. 

Inledningsvis blir det en högtidssammankomst i domkyrkan med musik av Olle Lindberg och föredrag av Dick Harrison. På förmiddagen blir det sedan program vid Västerviken där kungaparet också medverkar. Dagens konferencier är Sarah Dawn Finer. 

Förutom den 6 juni är också dagarna före en fest i Strängnäs. Redan den 3 juni blir det konsert på stora scenen i Västerviken. Detta är en kväll för den yngre publiken som också har kunnat vara med och lämna önskemål om vilka artister man vill ha dit. Det är redan klart att rapparen Jireel kommer till Strängnäs den här dagen. 

En viktig del av nationaldagsfirandet är Hemmavasan. Projektet är ett samarbete med Vasaloppet och drivs under parollen ”Tillsammans sätter vi Strängnäs och Sverige i rörelse”. Under den 3 till 10 juni kommer man att genomföra en rad olika lopp, där alla ska kunna hitta något som passar.

Under förmiddagen på nationaldagen blir det program vid Västerviken i Strängnäs.

Läs även:

Lämna ett svar