Pontus från Mariefred tävlade i maskinförar-VM

av Jennifer Lundkvist
Intresset för maskiner och lastbilar har funnits sedan tidig ålder. Tävlande var från början mest på skoj, men idag är Pontus en självklar del av toppeliten. Foto: Privat

Mariefredsbon Pontus Eriksson tävlade i veckan i Global Operator Challenge som avgjordes i Las Vegas. Tyvärr blev det ingen vinst, men Pontus laddar om och hoppas på vinst i framtiden.

Efter att ha tagit hem segern i Europamästerskapen, kvalificerade sig Pontus Eriksson från Mariefred till den stora VM-finalen i maskinförartävlingen. Tävlingen hölls i Las Vegas, USA och avgjordes natten till den 15 mars.

Med tusentals anmälda deltagare från hela världen är Global Operator Challenge den ultimata tävlingen för den som gillar grävmaskiner och stora fordon. Efter den första rundan, som sker på lokal nivå, fick 3 500 tävlande göra upp. Av dessa kvalificerade sig åttiofyra personer till den första finalrundan, där de bästa på de olika kontinenterna korades.

EM-finalen ägde rum i Malaga och de tre bästa där vann en resa till den stora VM-finalen i Las Vegas. Pontus utsågs till europamästare och vann före tysken Sebastian Behr, som tidigare kommit trea i VM.

– Det roligaste med maskinkörningen är när man får jobba med egen kreativitet, säger Pontus. Att skapa något ur eget huvud, till exempel att planera en villatomt där många olika delar och höjder skall fungera med varann.

Pontus Eriksson bor i Mariefred med sambo och två söner. Han arbetar idag som konsult inom arbetsledning, men har tidigare arbetat som grävmaskinist i tio år. Pontus började köra maskin eftersom hans pappa drev en firma med grävmaskiner och lastbilar. Intresset har därför funnits sedan tidig ålder.

– Tävlandet började mest på skoj för att mäta mina kunskaper mot andra. Att få ett kvitto på ens kunskaper man fått genom åren.

Mästerskapen har gett Pontus flera förutsättningar i sin verksamhet. Han säger att hans främsta fördel är att han inte kör maskin på daglig basis utan mest kör hyrmaskiner, vilket gör att han har lätt för att anpassa sig efter en ny hytt, maskin och miljö.

Pontus blev i år europamästare och kvalificerade sig till i maskinförar-VM som avgjorde i Las Vegas. Bilderna är från EM i Malaga. Foto: Caterpillar
Med tusentals anmälda deltagare från hela världen är Global Operator Challenge den ultimata tävlingen för den som gillar grävmaskiner och stora fordon. Foto: Caterpillar

Inför årets final fick inte deltagarna veta vilka utmaningar som stod på spel eller vilka maskiner som skulle användas. Först två dagar före tävlingen fick de veta, och den som hjälpt till att designa utmaningarna var den senaste vinnaren Jaus Neigum.

En av tävlingarna gick ut på att placera ett ”träd” i ett hål, något som många deltagare hade problem med, men som Pontus kände sig desto mer säker på.

– Jag hade koll på alla momenten vid dagens början och kände att dom två första skulle vara dom jag skulle plocka bra tider i, säger han.

Direkt i första momentet stördes Pontus av att ratten åkte ur händerna. Redan där höll inte nerverna och han fick starta tävlingen med mycket tidstillägg.

– När jag sen jobbat tillbaka lite självförtroende till moment två och fick en bra tid där, så räckte det tyvärr inte eftersom jag fick så dålig förutsättning i moment ett.

Tyvärr blev det ingen seger för Pontus i år, men han tar med sig mycket lärdom och nya kontakter och hoppas på fler tävlingstillfällen i framtiden.

– Jag känner mig besviken över mitt resultat, och med tanke på mina tidigare tävlingsinsatser hade jag mycket högre förväntningar på den här finalen, säger Pontus. Men det går inte alltid som man tänkt sig och det fick jag lära mig under finalen.

Pontus sammanfattar ändå tävlingen som ”imponerande sammansatt” och berättar att de hade en sagolik avslutningsmiddag och att han har fått träffa många fantastiska människor. Nu ska han försöka ladda om och njuta av resan och allt han fått vara med om.

– Detta får bli det jag tar med mig härifrån och jag hoppas på att hålla igång kunskaperna till nästa uttagning i hopp om bättre lycka då.

Läs även:

Lämna ett svar