Guldsmeden Magriffe öppnar verkstad i Mariefred

av Katrin Nilsson
Konstnären och guldsmeden Magriffe Kindal Attack som länge haft sin verkstad i Stockholm tar nu steget och flyttar hela sin verksamhet till Mariefred.

Konstnären och guldsmeden Magriffe Kindal Attack som länge haft sin verkstad i Stockholm tar nu steget och flyttar hela sin verksamhet till Mariefred.
– Verkstaden i slutet av Munkhagsgatan blir min bas. Jag bor också i Mariefred, så nu väljer jag att ha kurser och jobba här eftersom det är så mycket skönare att slippa pendla. 


Tidigare hade Magriffe verkstad i Stockholm, men nu kommer hon bara göra gästspel där. Mariefred är också ett lämpligt ställe för hennes verksamhet tänker hon. 

– Det är jättekul för jag tycker att verkstaden passar i Mariefred. Det är en liten hantverksstad som känns väldig genuin.

Något hon brinner för är att ha kurser. 

– Det är roligt att ha kurser eftersom jag blir så himla inspirerad av att se folk göra sina första smycken. Jag kommer ihåg den där känslan själv, hur häftigt det var. 

När man går en nybörjarkurs är det bra att starta med ett okomplicerat smycke, förklarar Magriffe. 

– Man arbetar inte med någon sten först utan man brukar börja med en enkel ring i silver och prova på lite olika mönster eller kanske ytbehandlingar. 

– Jag gillar att blanda in nya material. På det sättet blir det lite mer som smyckeskonst än vardagssmycken. Materialen kan vara emalj, resin, plast och olika stenar, förklarar Magriffe.
Magriffe är fascinerad av lejonet på Gripsholm. “Jag älskar honom, därför har jag också gjort ett litet hängsmycke med hans huvud. Han är ful, men glad. Man blir på gott humör när man ser honom.”
Magriffes planer för framtiden är alltså att jobba i Mariefred och bland annat köra kurser.

En specialitet som Magriffe också har är reparationer av smycken. 

– Det jag tycker är roligast att jobba med, är att reparera. Det är lite min nisch., kan man säga. Jag reparerar och omarbetar smycken. 

Dessutom tycker hon om att experimentera. 

– Jag gillar att blanda in nya material. På det sättet blir det lite mer som smyckeskonst än vardagssmycken. Materialen kan vara emalj, resin, plast och olika stenar. 

På Magriffes hemsida ligger smycken som man kan köpa. Ett exempel är Magriffes Margay-ring. 

– Det jag tycker om med den ringen är att den är stor och tung och att den har som lejontassar. Smycken får gärna sticka ut lite. 

Här finns också stora ödlor som man kan ha i öronen och mycket annat. Varje smycke står för sig själv. Magriffe jobbar inte med serier eller kollektioner. 

– Jag vill inte låsa mig vid det, utan jag gör det som jag själv gillar. 

För en tid sedan kunde man se på Facebook att Magriffe också hade ett annat intresse, nämligen dockskåp. 

– Dockskåpet är en hobby som jag tycker är jättekul. Jag har inte sålt dem, men får jag en förfrågan vore det absolut roligt. Men det är svårt att sätta pris på grund av alla arbetstimmar. Vem vill betala det? Det skulle bli en snäv kundkrets. 

Magriffe tycker det är fint med äldre verktyg. “De är ofta bättre än nya”, förklarar hon.
Magriffe gillar personliga smycken. Foto: Privat
Ödleörhängen. Foto: Privat

Förutom smycketillverkningen och kurserna ska Magriffe också göra ett antal bilder till det historiska staketet kring Gripsholms värdshus som ska invigas i sommar. Svenska kulturpärlor vill med anledning av att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung skildra historien i bilder som kommer att omgärda värdshuset. Olika konstnärer har anlitats för att göra illustrationerna som sedan kommer att skäras ut i plåt och bilda det 140 meter långa historiska staketet. 

– Det är roligt för det är ett helt annat uttryck än det jag är van vid. Samtidigt är det grafiskt och ska sågas ut ur plåt som är ett tänk som jag är bekant med. Jag sågar själv i metall fast allt är mycket, mycket mindre. Jag tycker bara att få förfrågan var en stor ära. Jag är jätteglad över det här.

Motiven som Magriffe ska göra är fortfarande hemliga, men ett kan hon avslöja och det är en favorit, nämligen lejonet på Gripsholms slott. 

– Jag älskar honom, därför har jag också gjort ett litet hängsmycke med hans huvud. Han är ful, men glad. Man blir på gott humör när man ser honom. Det var min önskebild. 

Magriffes planer för framtiden är alltså att jobba i Mariefred och bland annat köra kurser. 

– Jag vill att det ska finnas kurser året runt och att det ska bli en levande verkstad. När man har gått en kurs och känner sig hyfsat självgående ska man kunna hyra in sig på timmar. 

Läs även:

Lämna ett svar