Mörelius och Ghaderi ställer ut på Multeum

av Jennifer Lundkvist
Betty Anne har en humoristisk och rebellisk ton och hennes signum är de röda skorna.

På Multeum hittar du just nu två nya utställningar med koppling till makt, demokrati och mänskliga rättigheter. Bakom utställningarna står Betty Anne Mörelius och Farigh Ghaderi.

Med tanke på 500-årsresan i Strängnäs öppnade Multeum nyligen två nya utställningar. Den ena är skapad av Betty Anne Mörelius och är placerad i lilla Galleriet. Utställningen är en hyllning till modiga motvallspersoner och handlar om att vara och tycka annorlunda – och att stå för det. De röda skorna och motvallstanten har under åren blivit Betty Anne Mörelius signum.

Porträttmålaren Farigh Ghaderi ställer ut delar av sina alster och bjuder även in till workshops. Foto: Privat

Betty Anne har haft verksamhet och drivit ett konstgalleri i portugisiska Algarve, men har nu flyttat till Strängnäs. Hon har en lång erfarenhet av konstutställningar på både nationell och internationell nivå. Det är fem år sedan hon visade upp sin konst i Sverige.

– För mig är kreativitet och att utöva konst – i mitt fall bildkonst – något helt nödvändigt, säger Betty Anne. I alla fall lika viktigt som att äta. Något självklart, som jag vuxit upp med.

Betty Annes mamma målade inte bara tavlor utan även större motiv på väggarna hemma i Småland. Hennes pappa spelade piano och var bland annat kantor i Missionskyrkan. Hon berättar att hon alltid har ritat och målat mycket och att det är det hon allra helst gör om dagarna. Med sin konst vill hon väcka frågor om tolerans, samarbete, demokrati och jämlikhet.

– Min ateljé är mitt universum där allt är möjligt och mitt konstnärskap är mitt sätt att leva.

Förutom sin utställning på Multeum jobbar Betty Anne med ett annat spännande projekt, där hon går i sin mors fotspår.

– Just nu håller jag på med en fondvägg på tre gånger två meter, berättar Betty Anne.

På Multeum hittar du numera också porträtt målade av Farigh Ghaderi. Han är född i Iran men bor idag i Stallarholmen. Han driver Farigh Ghaderi Art Studio i Stockholm som fokuserar på traditionellt måleri i äldre, mjukare stil.

Farigh inspireras framförallt av människor och har ställt ut sin konst i både Sverige och utomlands.

– Jag planerade aldrig att bli konstnär, även om jag minns att jag fascinerades av vackra, realistiska målningar som barn, säger Farigh.

Farigh menar att ett konstverk ska vara vackert, skickligt utfört, uttrycka känslor och ha ett budskap, något som också återspeglas i hans porträtt. Foto: Farigh Ghaderi
Betty Anne Mörelius är en av de som just nu ställer ut på Multeum i Strängnäs. Foto: Privat
De två nya utställningarna öppnade på Multeum i Strängnäs.

Vid 19 års ålder flydde Farigh från sitt älskade Kurdistan på den iranska sidan till Turkiet, väl medveten om att han kanske aldrig mer kommer att se sitt land och sitt folk igen.

– Tanken på att sakna mina vänner, familj och mitt land lämnade ett tomrum i mitt hjärta. Den förlusten förändrade hur jag såg och kände färg och karaktär.

Måleriet blev det ideala sättet för Farigh att knyta an till sig själv och naturen. Att uttrycka sig genom färg, form och ljus på ett universellt sätt har hjälpt honom att ansluta till världen.

Jag tycker om porträtt med alla dess utmaningar, både det tekniska och det psykologiska, säger Farigh.

Han berättar att han alltid strävar efter att förmedla modellens inre känslor och att ”ett konstverk ska vara vackert, skickligt utfört, uttrycka känslor och ha ett budskap”.

Förutom en klassisk konstutställning kommer Farigh även att hålla i workshops i klassisk porträttkonst, där besökare får lära sig grunderna inom bland annat komposition, ljus, skugga och proportion. Workshopen är uppdelad i två dagar där du först får arbeta med gipshuvud och fotografier för att sedan rita av en levande modell.

Betty Annes utställning visas till och med den 22 april och Farighs porträttutställning till den 29 april.

Läs även:

Lämna ett svar