Tongriparna bjuder på musikalisk tidsresa under Mariefredsdagen

av Katrin Nilsson
Eftersom bion renoveras repeterar Tongriparna i Munkhagskyrkan.

Kören Tongriparna kommer på Mariefredsdagen den 12 augusti att ta oss med på en musikalisk resa genom historien.
– Vi startar i början av 1500-talet och fortsätter fram till nutid, säger Frida Stjärnström, som leder kören. 


Frida har haft kören i fem år. Hon arbetar som kyrkomusiker men Tongriparna är en profan kör med en varierad repertoar.Mariefredsdagen den 12 augusti är en del av 500-årsresan. Den dagen händer extra mycket just i Mariefred. Det blir teater om Gustav Vasa, marknadslajv, ett stort interaktivt legobygge av Gripsholms slott och mycket annat.En av programpunkterna blir alltså också en musikalisk resa med Tongriparna. Var den ska äga rum är ännu inte spikat men Frida har börjat fundera på repertoaren.Torngriparna träffas vanligtvis på bion men just nu renoveras den så de repeterar i Munkhagskyrkan. När MT/Måsen är på besök har kören just börjat prova på att sjunga en hymn från 1500-talet. 

– Jag är kyrkomusiker så det är inget märkligt och arbeta med en äldre repertoar. Det gör jag dagligdags så det är bara att ta tillfället i akt. På samma gång är det lite svårare att få fram profan musik som är så gammal. Men jag har redan hittat en del och vi är bara i början av arbetet.  

Den musikaliska tidsresan ska ta sin början på Gustav Vasas tid.  

– Vi planerar att göra några nedslag i varje århundrade från 1500-talet fram till nutid, berättar Frida. 

Frida har haft kören i fem år. Hon arbetar alltså som kyrkomusiker men Tongriparna är en profan kör med en varierad repertoar. De sjunger allt från pop, visor, lyrik med mera.  Tongriparna övar alltså för tillfället i Munkhagskyrkan. 

– När vi jobbar gör vi vanliga körövningar sedan sjunger vi en blandad repertoar. Jag gör en del arrangemang, men det mesta är sådant som jag hittar.

Birgitta Holmström, Emma Fastlund och Gustav Öhman är tre av körmedlemmarna.

Birgitta har varit med i kören sedan den startade och är förväntansfull inför den musikaliska tidsresan. 

– De ska bli roligt. Jag har aldrig sjungit så gammal musik. Vi har börjat med en hymn från 1500-talet. Det är en helt annan rytm än man är van vid.

Frida Stjärnström arbetar som kyrkomusiker.
Birgitta Holmström, Emma Fastlund och Gustav Öhman.

Gustav Öhman gick med i Tongriparna för att han hade sjungit tidigare och nu saknade en kör. Han tänker att sången ofta kan vara ett sätt att få en paus och varva ner.

– Kören är här och nu. Man kopplar bort allt man går och grubblar på.

Emma  gick med i kören efter att hon såg ett inlägg på facebook för två år sedan.

– Det är härligt att höra de olika stämmorna när allt faller på plats, förklarar hon.

Alla tre är överens om att den goda stämningen och Fridas ledarskap som gör att de trivs med att sjunga med Torngriparna. 

– Kören är så trevlig och opretentiöst, säger Emma. 

För Frida är det viktigt att det ska vara roligt att vara med och sjunga. 

– Vi har lite skämtsamt kallat oss för Mariefreds trevligaste kör. Det är jätteviktigt för mig att bygga en kör som är väldigt solidarisk och lojal med varandra och att det är en jättefin stämning. Det handlar inte bara om att producera musik, utan det ska vara ett tryggt rum där man har roligt tillsammans och utvecklas. 

Läs även:

Lämna ett svar