Boksläpp i Gula industrihuset i Stallarholmen

av Barbro Holmberg
Författarna från vänster: Leif Sundsvik, Margaretha Grevesmühl, Bertil Lindh, Kukkamariia Valtola Sjöberg och Rolf Skördare.

Fyra krönikörer och en ”skrönikör” tog emot många besökare under en marssöndag i Gula industrihuset, när de till synes mycket stolta presenterade sitt gemensamma projekt: boken ”Stallarholmens historia – från inlandsis till nutid”.

Man blir lätt överväldigad och imponerad, när man lyfter upp verket på 333 välfyllda sidor. Boken är tung. MT/Måsens reporter vägde den efter hemkomst och konstaterade att hon höll drygt ett och ett halvt kilo hembygdshistoria i sina händer.

Idén om att nedteckna Stallarholmens historia kläcktes för flera år sedan, men först under hösten 2021 drog arbetet igång på allvar. De fem skribenterna Leif Sundsvik, Margaretha Grevesmühl, Bertil Lindh, Kukkamariia Valtola Sjöberg och Rolf Skördare, har var och en ansvarat för olika områden och kapitel i boken och författargruppen har regelbundet under den ett och ett halvt år långa processen träffats för gemensam avstämning, synpunkter och utvärderingar. De fyra förstnämnda benämner sig krönikörer och Rolf Skördare kallar sig ”skrönikör”, vilket tarvar en särskild förklaring. Hans avsnitt i boken avhandlar nämligen bygdens skrönor och historier, som inte är så lätta att källgranska och som får leva sina liv precis som de är. Det var så jag tolkade Rolfs glimt i ögat, när han presenterade sina bidrag till boken. Presentationerna från scenen var intressanta och kontakten och samarbetet inom gruppen benämns lärorikt och glädjefyllt.

Efter författarpresentationer underhöll Bengt Sjöberg med sång och gitarrspel och sången om Stallarholmen som framfördes hade han själv komponerat.

Uttrycket ”Stallarholmen – inte vilken håla som helst …”, som står tryckt med stora bokstäver på bokens baksida, sammanfattar det mesta om orten, boken och skribenterna och man ler och nickar instämmande när man läser det.

Tack för en trevlig och informativ stund av gemenskap och tack för väl utfört arbete till Författargruppen inom Stallarholmens Nätverk.

Boken finns att köpa hos Samverket i Gula industrihuset.

 

Läs även:

Lämna ett svar