Mellan här och där finns Malmquist och Jaeger

av Jennifer Lundkvist
Eugenia Jaeger från Baden Baden specialiserar sig på screentryck och akryl. Foto: Privat.

Mariefredsprofilen Lars-Göran Yeudakimchikov Malmquist ställer ut tillsammans med vännen och kollegan Eugenia Jaeger. Just nu visas deras verk upp i Saltskog, Södertälje.

Lars–Göran Yeudakimchikov Malmquist är uppväxt i Mariefred, men har mellanlandat i bland annat Stockholm och Strängnäs innan han år 2006 flyttade hem igen. Han har en gedigen erfarenhet och kunskap inom många konstnärliga ämnen och har tidigare arbetat som verkstadsansvarig på Grafikens hus.

I Mariefred är han ett känt namn inom grafisk konst och har flera gånger ställt ut sina verk både nationellt och internationellt. År 2015 utnämndes han till Årets Sörmlandskonstnär, en titel som utses av Konstfrämjandet.

– Det var roligt att uppmärksammas på det sättet, säger Lars-Göran stolt.

Lars-Göran började själv ställa ut sina bilder i början på 90-talet. Under sin utbildning på Biksops Arnö fick han lära sig mycket om bland annat djuptryck och etsningar.
– Jag tror inte jag har har hittat något som är svårare att göra än en fotogravyr, säger Lars. Det är så många moment så den är tuff. Jag började verkligen med det värsta.

Lars-Göran Malmquist är fotograf och grafisk konstnär och har de senaste tio åren haft sin ateljé på Konstfabriken i Strängnäs.

I sin gemensamma utställning skildrar de dagens samhällsutmaningar blandat med fantasi, satir och humor.

Flera år senare kan han konstatera att man aldrig blir helt färdiglärd.

– Det hoppas jag att jag inte blir heller. Det är det som driver mig framåt.

Sedan i lördags ställer han ut delar av sina verk i Saltskog, Södertälje. Vid sin sida har han konstnärsvännen och kollegan Eugenia Jaeger från Baden Baden.

– Det här ska bli jättekul. Vi träffades för många år sen på Grafikens hus och vi umgås idag familjevis. Vi har jobbat mycket med utställningar både två.

Eugenia är född i Kazakstan, men flyttade till Tyskland på 90-talet. Hon har främst arbetat med grafik och måleri och har även hon arbetat bakom scenen och hjälpt till på olika utställningar och konstprojekt runtom i världen.

Hon specialiserar sig på screentryck, akryl och med pensel på canvas eller papper. Med en kombination av klassiska former och moderna koncept har hon låtit sig inspireras av olika kulturer och länder.

– Vi har ställt ut arbetat tillsammans i ett flertal utställningar och projekt, säger Lars. Vi började vårt samarbete på Grafikens hus, där vi oftast arbetade i serigrafi och har fortsatt att arbeta ihop sedan dess.

I en tid då krig, katastrofer och auktoritärism gör våra samhällen mer sårbara för kriser är det viktigt att ifrågasätta vårt tidigare sätt att leva. Med anledning av detta är det extra viktigt för Lars-Göran att använda konstens potential för att tänka på en ny gemensam framtid.

– Konstnärer kan inte förändra världen, men i sitt arbete kan de svara på konflikter, traditioner, geopolitik, migration, paradoxer och absurditeter i dessa system, med fantasi, satir, skepsis och humor. En serie av mina verk på utställningen är delvis kopplat till dagens agenda.

Förfrågan om att ställa ut i Saltskog kom relativt sent på grund av ett avhopp. Lars-Göran och Eugenia bestämde sig för att ställa ut tillsammans, men första tanken var egentligen en soloutställning.

– Min tanke var att bara ställa ut Eugenias grejer, säger Lars-Göran. Men nu har vi ställt ut tillsammans. Det är ett bra samarbete.

Utställningen heter ”Mellan här och där, innan nu” och kommer att visas alla helgdagar fram till 2 april.

Läs även:

Lämna ett svar