IFK-dagen gör efterlängtad comeback

av Jennifer Lundkvist
Linn Arnersten är initiativtagare till att återinföra IFK-dagen i Mariefred. Här med klubbchefen Anette Ljungquist vid sin sida.

Efter några års uppehåll är IFK-dagen äntligen tillbaka. Allt tack vare tjugoåriga Linn. Linn Arnersten studerar Sport Management på Örebro universitet. Hon är uppvuxen i Mariefred och har föräldrar och syster kvar här. Som ung var hon involverad i IFK Mariefred och har varit en del av föreningen där hon spelat, varit tränare och även agerat som domare. Hennes pappa var även med och startade Flickor-02 i fotboll.

Förra året praktiserade Linn i föreningen men då handlade det mest om att observera. I år är hon tillbaka på sin barndomsklubb för sin VFU – verksamhetsförlagd utbildning.

– Det är lite som prao, säger Linn. Förra året var jag med och kollade mest men i år var det dags för ett projekt. Någonting var jag ju tvungen att göra, och då blev det IFK-dagen. Jag är ju uppväxt i Mariefred så då fick jag också en anledning att komma hem.

IFK-dagen har arrangerats tidigare men haft ett uppehåll några år. Det är ett sätt att visa upp alla sektioner och sporter som finns, för att visa mångfald i föreningen. Hit kan man komma för att testa på många olika sporter.

– IFK Mariefred är den största föreningen i hela Sörmland, säger Anette Ljungquist som är klubbchef.

På Hammarens IP finns sporthall, isrink, kampsportslokal, två fotbollsplaner med konstgräs och en fotbollsplan med naturgräs. Foto: Strängnäs kommun
På Hammarens IP finns sporthall, isrink, kampsportslokal, två fotbollsplaner med konstgräs och en fotbollsplan med naturgräs. Foto: Strängnäs kommun.

Fotboll är något som ofta förknippas med IFK Mariefred, men det finns så mycket mer att upptäcka. Det finns elva sektioner och åtta av dessa kommer att medverka under IFK-dagen: ishockey, innebandy, fotboll, handboll, friidrott och kampsport. Även seniorerna och NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) kommer att representeras.

– Det finns något för alla – i alla åldrar, säger Linn. Ända upp till 85 plus.

Den 23 april mellan klockan 10–15 kommer hela IP-området att vara öppet. Båda kioskerna kommer att vara öppna och det ska finnas ledare på plats som kan berätta mer om medlemskapet och klubben och svara på diverse frågor.

– Det här är ett ypperligt tillfälle för nyinflyttade att se vad IFK Mariefred har att erbjuda, berättar Linn. Det handlar om att bli en del av gemenskapen.

Om vädret tillåter kommer de också att grilla hamburgare. Dessutom kommer RF SISU att vara på plats och föreläsa. Full aktivitet, helt enkelt.

– Det ska verkligen koka den dagen, skrattar Anette.

Anette berättar att hon är väldigt glad över att IFK-dagen äntligen är tillbaka och hoppas att den ska få leva vidare i många år.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt. Det är jättehäftigt att Linn tog tag i det och tanken är ju att det ska fortgå i framtiden.

Linn studerar just nu idrottsvetenskap och ekonomi, vilket är ett ganska nytt program. Hon berättar att idrotten med åren har kommit att bli mindre och mindre ideellt och mer kommersiellt, något som hon tycker är synd. Drömmen är att i framtiden få arbeta med olika idrottsevenemang och föreningar.

– Just nu jobbar jag på ett aktivitetscenter. Jag vill hålla mig undan ifrån kontorsjobb som mamma och pappa och komma ut någonstans. Jag vill inte veta vart jag ska och vem jag ska möta.

Linn har på senare tid upptäckt att skillnaden mot att vara avlönad kontra ideell förening är jättestort. Hon har förvånats över att man trots olika medel kan uppnå samma resultat.

– Eldsjälarna är nyckeln till allt, avslutar Linn.

Läs även:

Lämna ett svar