Många fyndade barnens vår- och sommarkläder

av Katrin Nilsson
Marre Lindblad och Veronica Fejbäck har fullt upp under klädbytardagen.

I lördags var det dags för vårens klädbytardag i Mariefred. Utrustade med rejäla kassar letade folk efter fynd bland mängder av kläder, leksaker, sportutrustning och mycket annat.

– Det är roligt att det kommer så många. Återbruk är bra både för ekonomin och miljön, säger Marre Lindblad, som är en av de som arrangerar kläbytardagen i församlingshemmet. 


Klädbytardagen går till så, att den som vill sälja kan anmäla sig och får då ett nummer. Sedan märks varje säljares prylar och kläder upp med numret, så att det registreras i kassan efterhand det blir sålt. Det gör att de enda som behöver jobba är arrangörerna, vilka alla arbetar ideellt. Gruppen som arrangerar består av Marre Lindblad, Veronica Fejbäck, Anna Samuelsson och Maria Johansson.- Vi gör det här bara för att vi tycker att det är kul även om det också är jobbigt, berättar Marre. Vi kan ju själva fynda och sälja saker här också.Det finns några regler och det är att allt som säljs ska vara för barn och att det ska vara rätt säsong, så nu i mars är det vår och sommar och i augusti är det höst och vinter. 

– Det ska vara barnrelaterat, sedan kan det vara både kläder, böcker, leksaker, spel, hockey och annan sportutrustning, allt som är för barn, förklarar Marre. 

Det är en hel del ideellt arbeta som krävs för att man ska kunna genomföra det här. 

– Det är mycket jobb att organisera, men det är jätteroligt att det är så populärt, säger Anna Samuelsson.

Får de in synpunkter försöker de hela tiden förbättra. 

– När människor frågade efter servering fixade vi det. Nu är det några barn från Gripsholmsskolan som är här och säljer fika. Sedan har allt blivit mycket smidigare nu när vi använder oss av swish. 

När man ser sig runt om i lokalen finns det enorma mängder av kläder, prylar och leksaker staplade i församlingshemmets alla rum.

– Det är bra att vi gör det här, för man ser hur mycket kläder människor har över, säger Anna.

Anna Samuelsson och Maria Johansson sitter i kassan och tar betalt.
Alla församlingshemmets rum var fyllda av kläder och prylar.

En som besöker klädbytardagen är Lenita Nilsson, som står i kön till kassan med en liten fin grön gungstol, leksaker och kläder. Hon är nöjd med sina inköp.

– Det här är en jättebra grej. Jag är här för andra gången. Första gången hade jag inte så mycket förväntningar, men det är jättebra. Man kan fynda massa saker och det är bra att det är säsongsbetonat. 

Lenita Nilsson är nöjd med besöket på klädbytardagen.

Öppettiden är bara tre och en halv timme. Marre är nöjd när tiden börjar lida mot sitt slut.

– Det känns som det var ganska bra flöde. Vi kunde sprida ut oss bra i lokalerna. När vi gjorde om från förra året bestämde vi att vi skulle ha en kassa nere i källaren också så man kan betala på två ställen. Jag tror att det gjorde mycket och att vi fick bort lite kö.

Nu är det hoppackningen imorgon och sedan får alla intresserade vänta till augusti, då det blir en ny klädbytardag. 

Det som blir över kan säljarna antingen välja att ta hem eller skänka bort till något ändamål som arrangörerna väljer från gång till gång. Den här gången blir det Ulla Troëng som kommer att ta hand om de kläder och prylar som blir kvar. De kommer sedan läggas i paketen som Ulla och några vänner regelbundet skickar till behövande i Ukraina. 

Läs även:

Lämna ett svar