Påsk på Gripsholm – vasavisning och närkontakt med lejonet

av Katrin Nilsson
Med påsklovsprogrammet inleder Gripsholms sitt Vasaår.

Under påsklovet blir det familjevisningar på Gripsholms slott.
 Det brukar vara väldigt uppskattat. På både påsklovet och läslovet riktar vi oss framför allt till barn. De brukar tycka att det är jätteroligt att gå runt i slottet och titta på de historiska miljöerna, berättar Isabella Löfgren, som är gruppchef på Gripsholms slott.

Det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs, därför kommer man under året på Gripsholm bjuda på mängder med program som anknyter till Vasa på olika sätt. Det blir konserter, föredrag och temavisningar. Med påsklovsprogrammet inleder Gripsholms sitt Vasaår.

– Familjevisningarna har framför allt fokus på vasafamiljen och hur de levde här på slottet. Man får veta mer om hur det var att bo här och vilka de var, berättar Isabella. 

Förutom temavisningarna under påsklovsveckan blir det pyssel i Kronköket. Här kommer man att anknyta till Gripsholms slotts stundande 486-årsdag, som inträffar 10 augusti. 

Isabella Löfgren tillsammans med guiden Hugo Ingemarsson. Foto: Arkivbild/Helena Wildros

Den 10 augusti kommer det att bli allehanda firande på slottet. Dagen till ära kommer man som besökare välkomnas av Gustav Vasa och Margareta Leijonufvud. Väl inne på slottet finns chans att möta fler personer ur historien. Den här dagen kommer också hela slottet och parken att vara dekorerade. Därför kan man redan på påsklovet göra en insats genom att delta i pysslet, där besökarna har möjlighet att tillverka födelsedagspynt. Det kommer sedan hängas upp i parken och slottet på födelsedagen 10 augusti, berättar Isabella.

– Tanken är att man gör dekorationer som vi kan använda 10 augusti. Det är framför allt pappersdekorationer. Man kan göra blommor, girlanger och lite annat, som vi sedan kommer kunna hänga upp lite här och var i parken. 

Pysslet äger rum i Kronköket, där det även finns en servering med enklare fika. 

Under påsklovet kan man också delta i så kallade bildjakter. 

– Barnen får gå runt i slottet och leta. När de är klara får de en liten belöning.

Isabella berättar att barnen ofta uppskattar att se historiska personer, som de vet vilka de är. 

– Barnen tycker att det är roligt med Gustav Vasa för honom har de läst om i skolan. De känner igen Vasa och hans släktingar, så de brukar tycka det är kul att se porträtt på dem.

Annars är det den oslagbara stjärnan, det uppstoppade lejonet, som barnen gillar bäst. 

– Lejonet är vårt dragplåster. Han är väldigt populär. Barnen brukar tycka det är kul att se honom, säger Isabella. 

Lejonet på Gripsholm är populärt. Foto: Arkivbild/Helena Wildros

Efter påsklovet fortsätter jubileumsåret. Under april har slottet endast helgöppet, förutom på påsklovet sjunde till tionde april. I maj öppnar man tisdag till lördag och det blir speciella vasavisningar och barnaktiviteter varje dag. 

Under sommaren blir det sedan bland annat vasavisningar för barn och vuxna. I programmet under året finns också en rad konserter med till exempel Romeo och Juliakören. 

Slottets födelsedag 10 augusti firas speciellt och det blir ett digert program även på nationaldagen 6 juni. 

Barnen tycker att det är spännande att se Gustav Vasa som de läst om i skolan. foto Katrin Nilsson

FAMILJEVISNING PÅSK

7 apr 2023 12.00-15.00

8 apr 2023 12.00-15.00

9 apr 2023 12.00-15.00

10 apr 2023 12.00-15.00

Läs även:

Lämna ett svar