Gulans sommarspektakel – med vintage, hantverk, musik och catwalk

av Katrin Nilsson
Catwalken har alltid varit ett populärt inslag på Vintagefestivalen i Stallarholmen.

Vintagefestivalens saga är all, men i samma stund nalkas nu ett annat evenemang, nämligen Gulans sommarspektakel.
 I år är vi mer ett team som ordnar en marknad med vintage, hantverk och kuriosa, berättar Kersti Olin, som driver Kerstis Vintagebod i Gula industrihuset och har varit med och arrangerat Vintagefestivalen sedan den startade.

Kersti Olin har ett livslångt intresse för kläder.

Men alla vintageälskare kan vara lugna. Det blir mycket fina roliga gamla kläder och prylar i år också, berättar Kersti. 

– Jag har redan fixat många säljare och det blir en rolig catwalk. 

Dessutom blir det hantverk. Samverket, som också har lokaler i huset kommer att sälja under Gulans sommarspektakel. Samverket är en galleria i Gula industrihuset med 40 till 50 utställare. Vissa har bara en hylla och andra mera utrymme. Här säljs allt från lapptäcket till glas och textil. 

– Jag har en vintageaffär här, men det finns också mycket hantverkare i Gula industrihuset. Vi har slagit våra huvuden ihop och ska fixa den här festivalen tillsammans 

Datumet är också en nyhet. Vintagefestivalen brukade vara andra helgen i augusti. Nu blir Gulans sommarspektakel istället lördagen den 17 juni. 

Kersti tycker att det känns bra att man nu är en grupp som anordnar evenemanget. 

– Vi har haft det här länge och nu kände vi att vi behövde någonting nytt. Jag tyckte det var ganska tungt att köra, så det är skönt att samarbeta med andra som har sina ansvarsområden. 

“Det jag räknar som vintage är från 70-talet och bakåt”, berättar Kersti Olin. Foto från tidigare års Vintagefestival.
“Jag tycker om att tänka på vem som dansade i just den klänningen. Att låta fantasin flöda iväg när man ser ett plagg, det är kul. Sedan är ju varje vintageplagg unikt.” Foto från tidigare års Vintagefestival.

Att organisera hantverkarna blir alltså Samverkets uppgift. 

  Det är roligare att jobba i team än ensam, säger Kersti. 

Många av vintageförsäljarna som brukar vara på festivalen kommer i år också, som Hälsinge vintage och Fröken retur från Eskilstuna. 

Gulans sommarspektakel kommer också liksom vintagefestivalen att ha musikunderhållning. Wim Grooten finns på plats och spelar.

Själva catwalken har alltid varit ett populärt inslag och den kommer Kersti att ha hand om tillsammans med Birgitta Wahlström, som har butiken Lilla Skattgömman i Gula industrihuset. I år kommer den att avslutas med att man korar fröken Stallarholmen.

– Det är alltid catwalk med något tema. Ibland har vi haft en TV-serie till exempel. I år så ska vi ta en massa figurer som är kända i Stallarholmen. Det är lite trams. Tanken är att det ska vara roligt. Det ska inte vara på allvar. 

Bild från Vintagefestivalen.

Kersti tycker att det är ett lyckat koncept de har hittat med Gulans sommarspektakel.

– Det som blir roligt i år är att vi blandar huller om buller, hantverk, vintage och kuriosa.

Eftersom Vintagefestivalen varit så pass etablerad och Gulans sommarspektakel är en avstickare av den tror Kersti att det som vanligt blir mycket folk. 

– Det är en etablerad vintagefestival. Vi har hållit på i många år nu. Det kommer många människor från när och fjärran. Vi ligger nära både Stockholm och Eskilstuna och det här lockar många vintagefreaks. 

Läs även:

Lämna ett svar