Strängnäs kommun erbjuder 200 sommarjobb till ungdomar

av Jennifer Lundkvist
Nu är det dags att söka årets sommarjobb på kommunen. Det finns 200 platser fördelade i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk.

Nu kan ungdomar födda år 2005–2007 ansöka om sommarjobb på kommunen. Inga förkunskaper eller CV krävs då platserna lottas ut.

Susanna Käki som är samordnare på kommunen säger att det finns många olika tjänster att söka. Foto: Strängnäs kommun

I år erbjuder Strängnäs kommun 200 praktikplatser under sommaren, fördelade över Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk. Tyvärr erbjuds inga platser i Stallarholmen i år. Platserna riktar sig till gymnasieungdomar och omfattar 29 olika avdelningar och verksamheter inom kommunen.

Man behöver inget CV för att söka, däremot kan det bidra till att bygga ett inför framtiden. Man ansöker om tio platser enligt en prioriteringslista och sedan lottas platserna ut. Det gör att alla får samma möjlighet till en plats, oavsett bakgrund och förkunskaper.

– Det är en fantastisk möjlighet till en första kontakt med arbetslivet och en meningsfull sysselsättning för ungdomar i sommar, säger Susanna Käki som är samordnare på Stöd och Insats ungdom. Det bidrar till kunskaper och erfarenheter ungdomarna har med sig hela livet.

Susanna arbetar på Stöd och insats ungdom som är en av kommunens två utförandeenheter. Här arbetar man riktat mot ungdomar med förebyggandeinsatser, serviceinsatser och insatser via bistånd.

– Vi administrerar alla feriepraktikplatser med information, administration och lottning. Vi kommer vara tillgängliga hela sommaren för att stötta feriepraktikanter och arbetsplatser.

Ett sommarjobb ger inte bara nya erfarenheter, det ger också möjligheten att skapa kontakter som kan vara betydelsefulla inför framtiden. Dessutom får ungdomar referenser som behövs när de senare ska ut och jobba.

De avdelningar som omfattas av sommarjobben är:

  • Vaktmästeri, park och lokalvård
  • Fritid, kultur och turism
  • Administration och utveckling
  • Omsorg för barn eller personer med funktionsvariation
  • Äldreomsorg
  • Måltidsservice
Bland årets sommarjobb finns parkarbeten, administration, turism, kultur och mycket mer. Fritidsbanken, förskolor och äldreboenden är bara några av de ställen man kan söka sig till.
Vill man arbeta nära människor finns jobb på äldreboende.

Exempel på en praktikplats kan vara att arbeta i parker och klippa gräs, plocka sopor och rensa ogräs. Du kan också välja att arbeta med skötsel av blommor, häckklippning och allmän renhållning. Ett annat exempel är att delta och assistera i diverse konstprojekt eller anordna aktiviteter på Multeum. Vill man arbeta nära människor finns platser på både förskola och äldreboende. Här finns helt enkelt något för alla.

– Det finns så otroligt många olika tjänster inom kommunen, säger Susanna. Förhoppningen är att vi ska vara en arbetsplats där ungdomarna kan tänka sig arbeta i framtiden!

För att nå ut till ungdomarna har kommunen tryckt upp en affisch som man har satt upp på allmänna platser, exempelvis fritidsgårdar där ungdomar rör sig. Alla skolor har också fått information som de har fått i uppgift att förmedla vidare till de som är födda 2005–2007 och som går i årskurs 9 eller på gymnasiet.

– Vi informerar så fort vi möter ungdomarna i olika sammanhang som till exempel skolbesök eller vid fältpass. Sen finns det också på kommunens egna kanaler, sociala medier och webbplats.

Susanna berättar att responsen efter sommaren brukar vara positiv. Alla medarbetare brukar ställa upp och handleda ungdomarna för att de ska få en bra upplevelse som möjligt och trivas under sin praktik. Är det något som inte fungerar ser man till att reda ut det innan praktikperioden är över.

– Det viktiga är att ha förståelse för att alla individer är unika och det här är ofta ungdomarnas första kontakt med arbetslivet, avslutar Susanna. Ungdomarna är glada för att ha fått arbeta och få nya erfarenheter.

Ansökan sker via www.strangnas.se/feriepraktik och är öppen till den 10 april.

Läs även:

Lämna ett svar