Tre gånger blåsmusik på resecentrum

av Jennifer Lundkvist
Orkestern Raketblåset från Kulturskolan bjöd på livemusik på Strängnäs resecentrum under onsdagen.

I veckan som gått möttes pendlare och resenärer av livemusik på Strängnäs Resecentrum. Detta var fjärde gången Kulturskolan anordnade blåsmusik i rusningstid.

Maria Brehwens från Kulturskolan dirigerade blåsarna genom pop, marsch, filmmusik och barnmelodi.

Mellan den 28 och 30 mars möttes Strängnäs tågresenärer och pendlare av något alldeles extra. I vänthallen hade nämligen olika liveband tagit plats för att bjuda på skön blåsmusik som skulle pigga upp strängnäsborna efter en lång arbetsdag. Detta var fjärde gången som konceptet anordnats, men säkerligen inte den sista.

– Vi har fyra blåsorkesterar på olika nivåer och tre av dem är med på det här, säger Maria Brehwens på Kulturskolan.

Först ut var gruppen Stardust som är näst högsta nivån. På onsdagen tog orkestern Raketblåset, som är nivå två, över och på torsdagen avslutades evenemanget med nybörjarorkestern Blåsstjärnorna. Resultatet blev en väldigt varierad musikupplevelse med alltifrån pop- och rocklåtar till marscher eller enklare musik.

Att uppträda på en allmän och offentlig plats där människor kommer i stora klungor, är stressade och inte har tid att stanna är lite av en utmaning. Men Maria berättar att man på Kulturskolan är vana vid den här typen av uppträdanden på offentliga platser. Att det i detta fallet är inomhus gör också att man slipper tänka på vädret.

– Så fort man spelar på ett annorlunda ställe finns det saker man behöver tänka på, säger Maria. Väder och vind kan man till exempel inte styra över om man är utomhus.

Anledningarna till att man ville göra detta var flera. Dels ville man låta eleverna spela på annorlunda platser för att ge variation och visa att det går att spela överallt, att se möjligheter och inte låsa sig till en vanlig scen. En annan anledning var att genom musiken sprida glädje till pendlarna.

– Vem blir inte glad av ett musikavbrott i vardagslunket? frågar Maria glatt.

Mellan den 28 och 30 mars möttes Strängnäs tågresenärer och pendlare av något alldeles extra.

En viktig anledning var att synliggöra Kulturskolan. Maria berättar att det pratas mycket om bristen på blåsmusiker i landet och den dåliga tillväxten på nya. Kulturskolan arbetar därför aktivt med att motverka den negativa trenden. Trots ett bra flöde med elever önskar de få in flera som spelar blåsinstrument och då behöver man också visa upp sig.

Maria förklarar att barn som inte vet att ett instrument finns inte heller kan välja att spela det, och en förälder kan inte heller uppmuntra ett barn att spela något som de inte vet finns.

MT/Måsen besökte resecentrum under onsdagen när orkestern Raketblåset spelade. Orkestern var välbesatt av trumpeter, flöjter och slagverk och använde även en del ovanliga instrument som fagott. Showen inleddes med en marsch och följdes upp av filmmusik från Star Wars. Efter det spelades poplåten ”Hey brother” av Aviici. Blandningen blev komplett när låten om Arne Alligator ljöd i vänthallen.

Uppslutningen var stor och bestod av både anhöriga och pendlare som lyssnade glatt. Att vintervädret dagen till ära hade skapat förseningar i tågtrafiken var ingenting som lämnade några sura miner när man bjöds på underhållning.

– Vi har bara mötts av glada miner från pendlare, som får en glad överraskning i vardagen, avslutar Maria.

Läs även:

Lämna ett svar