Kommunen vill locka fler till Nykvarn

av Katrin Nilsson
Folkets Park i Nykvarn är en av Susannes favoritplatser.

För att få människor att flytta till Nykvarn har kommunen lanserat en kampanj där man berättar om fördelarna med att bo där. Tanken är att fler i Stockholm och andra områden i närheten ska få upp ögonen för kommunen. 

– Det är ganska stor utflyttning från Stockholm just nu, så det är klart att vi vänder oss till dem som är på span efter ett ställe som man kan pendla till. Det är de som vill jobba kvar i Stockholm men ändå flytta, säger Susanne Stamreus, kommunikationschef på Nykvarns kommun.

Susanne Stamreus. Foto: Nykvarns kommun

Om tågen går som de ska ligger Nykvarn på bekvämt pendlingsavstånd exempelvis till Stockholm. Många där är lockade av orterna längs med Mälarbanan både på grund av att man kan bo lugnare och mer naturnära och att man kan köpa bostad betydligt billigare än till exempel i Stockholmstrakten. 

En annan anledning att det nu är enklare att flytta lite längre från sitt jobb är att många arbetsplatser efter pandemin ger större möjligheter att jobba på distans, säger Susanne. 

– Det går väldigt bra att arbeta i Stockholm och bo här. Dessutom är det många människor som arbetar i Södertälje, på Scania till exempel. Från den regionen ser vi också inflyttningar. 

Mellan Södertälje och Nykvarn växer dessutom Stockholm syd fram, ett stort logistikområde där det nu etableras fler och fler företag. Området ligger delvis i Södertälje, delvis i Nykvarn. Den del som ligger i Nykvarns kommun kallas Mörby. 

– Vi expanderar mycket på grund av det här området som håller på att ta form. Här kommer det att växa fram massor med arbetstillfällen så att det är klart att det kommer bli många som funderar på att flytta till Nykvarn, säger Susanne Stamreus.

På grund av inflyttningar från olika håll räknar kommunen med att man kommer att växa mycket.

– Idag är vi tolvtusen och vi tror att vi kommer bli ungefär 1000 personer fler inom två år. 

Nu går alltså kommunen ut och berättar om platser och människor i Nykvarns kommun. En av de personer som de presenterar i kampanjen är Karolina Fredriksson, som jobbar med musik i Nykvarn. Hon har bland annat lett allsången i Folkets park. Hon tycker att Nykvarn är ”litet, tryggt har bra skolor och engagerade invånare”.

Johan Andersson är en så kallad hemvändare som flyttat tillbaka till Nykvarn efter att ha bott på andra ställen.

En annan är Johan Andersson, som är en så kallad hemvändare som flyttat tillbaka till Nykvarn efter att ha bott på andra ställen. Nu lever han i ett radhus i Sandtorp med sin familj och trivs med det lugnet och närheten till naturen. 

Nykvarns kommun presenterar också platser som till exempel allén, som leder upp till Taxinge och Furuborghallen.

Allén som leder upp mot Taxinge slott. Foto: Nykvarns kommun

Om Susanne själv skulle välja ett ställe i Nykvarn, så skulle det kunna vara Folkets park. 

– Jag tycker om folkparken. Det är en fin plats som vi kan fylla med så mycket roligt. Nu har vi också satsat på att rusta upp den, så den håller på att utvecklas.

Inläggen om Nykvarn har fått många gillamarkeringar, men på kommentarerna ser man också att människor ställt frågan ifall gemensamma medel ska gå till att marknadsföra kommunen. Susanne Stamreus menar att det är befogat. 

– Det är en del i den politiska visionen att vi som kommun ska komma närmare de som bor och verkar här. Vi finns därför på sociala medier för att nå ut till så många som möjligt.

Läs även:

Lämna ett svar